anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 14.08.2022

Lista directorilor societăţilor Primăriei care câştigă mai mult decât Iohannis

GALERIE
Kristian_Bârzu_Citadin_Marius_Ionescu_citadin_Catalin_Neculau_Salubris
 • Kristian_Bârzu_Citadin_Marius_Ionescu_citadin_Catalin_Neculau_Salubris
- +

Unii dintre oamenii de încredere ai primarului câştigă şi de două ori cât preşedintele României. Sumele sunt ameţitoare şi pentru directorii din mediul privat care lucrează 10-12 ore pe zi. Culmea, la salarii de mii de euro, în unele cazuri, se adaugă şI pensii consistente.

 

Directorii din cadrul administraţiei publice locale se află în fruntea listei cu cele mai mari venituri din întreg sectorul bugetar. O treime dintre aceştia câştigă mai mult decât preşedintele Klaus Iohannis – unii chiar dublu faţă de indemnizaţia şefului statului.

Laurentiu Ivan, directorul Serviciului Public Iasi

Veniturile din pensii sau din consilii de administraţie rotunjesc, în cazul unor directori, remuneraţiile lunare. Peste un milion de euro: aceasta este suma totală cheltuită de stat pentru susţinerea veniturilor a 30 de directori în cursul anului trecut.

Liviu Zanfirescu, seful Politiei Locale Iasi

„Ziarul de Iaşi” a analizat indemnizaţiile încasate anul trecut de şefii instituţiilor din subordinea Primăriei, dar şi în cazul acelor directori care fac parte din aparatul de specialitate al primarului. Venitul unui director este cuprins între 1.800 şi peste 6.000 euro. Precizăm că, în cazul unor şefi, am exclus sume provenite din alte surse decât cele de la stat, cel mai des fiind vorba despre venituri din chirii. De asemenea, nu au fost incluse şi venituri din alocaţii pentru copii.

Campionii veniturilor: şefii Citadin şi Salubris

În fruntea listei directorilor cu venituri mari se află trei şefi din cadrul Citadin şi Salubris. Directorul tehnic al companiei de asfaltări a Primăriei (Kristian Bârzu) a câştigat anul trecut peste 6.100 euro/lună din trei surse: Citadin (61% pondere în venitul total), pensie (22%) şi Termo-Service (17%, membru în Consiliul de Administraţie).

Alin Aivanoaiei, directorul Termoservice Iasi

Şeful pe cale ierarhică al acestuia (Marius Ionescu, director general) a avut 6.000 euro, în această sumă fiind inclus şi venitul aferent calităţii sale de membru în CA la Salubris (27%). Podiumul este închis de Cătălin Neculau, cu o sumă de 5.800 euro: 84% în calitate de şef Salubris, iar 16% ca membru CA la Citadin.

Georgel Grumeza, adjunctul Politiei locale Iasi

Ceilalţi directori din administraţia locală au fiecare un venit sub pragul de 5.000 euro, în top urmând: Laurenţiu Ivan (director general Servicii Publice Iaşi – SPI, 4.900 euro), Roxana Adochiei (director economic SPI – 4.500 euro), Liviu Zanfirescu (director Poliţia Locală – 4.500 euro, cu precizarea că jumătate reprezintă venituri din pensii), Maria Gheorghiu (director economic Citadin – 4.300 euro, 13% - pensii) şi Alin Aivănoaiei (director Termo-Service, 4.200 euro).

Vasile Tiron, director relaţii publice Primăria Iasi

Pe lista directorilor care au încasat lunar anul trecut mai mulţi bani de la stat decât Klaus Iohannis mai intră două nume: Georgel Grumeza (director adjunct Poliţia Locală – 3.900 euro, jumătate fiind pensia) şi Vasile Tiron (3.600 euro) care are trei surse de venit – director relaţii publice Primărie (53% pondere în venitul total), membru CA la Termo-Service (29%) şi pensii (18%).

Plutonul directorilor care încasează între 1.800 şi 3.000 euro/lună

Şefa finanţelor locale Maria Apetroaei deschide lista directorilor cu un venit sub 3.000 euro: aceasta încasează 2.900 euro – 68% de la Primărie, iar restul reprezintă pensia. În top urmează trei şefi din cadrul CTP, în condiţiile în care niciunul dintre aceştia nu este director general: Maricel Ghercă (director tehnic, 2.700 euro), Cristinel Talef (director exploatare, 2.700 euro) şi Lavinia Dobrescu (director economic, 2.500 euro). Aceştia au încasat mai mult faţă de directorul general (Cristi Stoica) întrucât au beneficiat şi de o indemnizaţie variabilă, ei îndeplinindu-şi „criteriile de performanţă”. La Salubris, contabilul-şef Virginica Pipirig a avut un salariu de circa 2.700 euro/lună.

Dumitru Tomorug, fost sef in cadrul Primariei Iasi

Un fost director din Primărie, Dumitru Tomorug, ieşit la pensie anul trecut, dar readus de primarul Mihai Chirica pe un post de consilier personal, a avut în 2021 venituri de 2.500 euro/lună. În cadrul SPI, un salariu consistent are şi inginerul-şef Marius Sîrbu, respectiv 2.200 euro/lună. Cu un venit mediu de circa 2.000 euro se clasează doi directori executivi de la Finanţele locale (Carmen Cazuc şi Aurora Pintilie), alături de Cătălin Boghiu, şef la direcţia pentru digitalizare a Primăriei. Alţi şapte şefi din administraţia locală au fiecare câte 1.900 euro: Luminiţa Munteanu (Direcţia de Asistenţă Comunitară), Marius Bodoga (Evidenţa Populaţiei), Cristi Stoica (director general CTP), Ştefan Chirilă (şef serviciu Primărie, manager proiecte europene), Cristina Bălan (Direcţia Fond Locativ), Raluca Mocanu (arhitect-şef) şi Cristina Oţeleanu (Direcţia Juridică).

Mihaela Ghioca, sef Crese Iasi

Nu în ultimul rând, un venit consistent (1.800 euro) are şi Mihaela Ghioca, de la Direcţia Creşe, iar salarii similare (1.700 euro) mai au unii şefi de serviciu sau de secţii din cadrul Primăriei sau din instituţii subordonate. Cu precizarea că în cazul unor directori încă nu sunt publice declaraţiile de avere (un exemplu ar fi Cristi Stărică de la Ecopiaţa sau conducători de direcţii din Primărie), în restul cazurilor venitul anual este sub 100.000 lei (peste 8.300 lei/lună, respectiv circa 1.700 euro), prag la care ne-am raportat în prezenta analiză. Transformarea în euro a veniturilor directorilor a fost făcută la un curs de 4,95 lei, sumele finale fiind „rotunjite” în plus sau în minus, după caz.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Pohtiţi la fotbal!

Nicolae GRECU

Pohtiţi la fotbal!

N-a fost nevoie de îndemnuri bombastice precum cele din titluri; românii reîncep să vină la fotbal pentru că au pentru cine.

opinii

Mitocanul de la volan (I)

Eugen MUNTEANU

Mitocanul de la volan (I)

Suntem asaltați zilnic cu știri și imagini despre accidente de circulație atroce. Statisticile spun că România este țara europeană cu cei mai mulți morți în accidente de circulație. Dincolo de precaritatea șoselelor, cred că o cauză a acestei situații îngrijorătoare este și existența în libertate a fiarei sălbatice pe care am ales să o numesc mitocanul de la volan.

Dobânda, de la păcat (medieval), la virtute (modernă)

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Dobânda, de la păcat (medieval), la virtute (modernă)

Știința economică modernă s-a desprins din ceea ce era cunoscut în mediul academic timpuriu drept filosofie morală. Acțiunile și comportamentele din sfera economică (de exemplu, comerțul, formarea prețurilor, rolul dobânzii în tranzacțiile comerciale, etc.) erau reglementate de Biserică vreme de secole întregi. 

O limbă din prefabricate

Alexandru CĂLINESCU

O limbă din prefabricate

Un fenomen frapant care se petrece astăzi este ceea ce aş numi proliferarea prefabricatelor. Nu e ceva nou, dar devine tot mai accentuat şi, pentru cine ţine la expresivitatea limbii, tot mai supărător. Spun „prefabricate” pentru că e vorba de cuvinte şi formule luate de-a gata şi puse uneori în cele mai neaşteptate contexte. Au făcut de pe acum o glorioasă carieră la televiziune, politicienii şi jurnaliştii le rostesc cu o voluptate solemnă, convinşi că impresionează publicul printr-un limbaj elevat.

pulspulspuls

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

Ehehei, iubiţi dreptcredincioşi, iată că încurcate mai sunt căile Domnului de când treburile lumeşti şi dorinţele de parvenire şi câştig şi-au băgat coada tot mai adânc în sânul şi buzunarele largi de popă ale unor înalţi prelaţi din mitropolia noastră de la Iaşi, atât de greu încercată în ultima vreme. Iacătă aşadar, dragilor, ce au mai putut zămisli minţile întunecate de aceste lucrături diavoleşti: citiţi şi vă cruciţi, nu alta! 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.