Lista directorilor societăţilor Primăriei care câştigă mai mult decât Iohannis

joi, 07 iulie 2022, 01:50
4 MIN
 Lista directorilor societăţilor Primăriei care câştigă mai mult decât Iohannis

Unii dintre oamenii de încredere ai primarului câştigă şi de două ori cât preşedintele României. Sumele sunt ameţitoare şi pentru directorii din mediul privat care lucrează 10-12 ore pe zi. Culmea, la salarii de mii de euro, în unele cazuri, se adaugă şI pensii consistente.

 

Directorii din cadrul administraţiei publice locale se află în fruntea listei cu cele mai mari venituri din întreg sectorul bugetar. O treime dintre aceştia câştigă mai mult decât preşedintele Klaus Iohannis – unii chiar dublu faţă de indemnizaţia şefului statului.

Laurentiu Ivan, directorul Serviciului Public Iasi

Veniturile din pensii sau din consilii de administraţie rotunjesc, în cazul unor directori, remuneraţiile lunare. Peste un milion de euro: aceasta este suma totală cheltuită de stat pentru susţinerea veniturilor a 30 de directori în cursul anului trecut.

Liviu Zanfirescu, seful Politiei Locale Iasi

„Ziarul de Iaşi” a analizat indemnizaţiile încasate anul trecut de şefii instituţiilor din subordinea Primăriei, dar şi în cazul acelor directori care fac parte din aparatul de specialitate al primarului. Venitul unui director este cuprins între 1.800 şi peste 6.000 euro. Precizăm că, în cazul unor şefi, am exclus sume provenite din alte surse decât cele de la stat, cel mai des fiind vorba despre venituri din chirii. De asemenea, nu au fost incluse şi venituri din alocaţii pentru copii.

Campionii veniturilor: şefii Citadin şi Salubris

În fruntea listei directorilor cu venituri mari se află trei şefi din cadrul Citadin şi Salubris. Directorul tehnic al companiei de asfaltări a Primăriei (Kristian Bârzu) a câştigat anul trecut peste 6.100 euro/lună din trei surse: Citadin (61% pondere în venitul total), pensie (22%) şi Termo-Service (17%, membru în Consiliul de Administraţie).

Alin Aivanoaiei, directorul Termoservice Iasi

Şeful pe cale ierarhică al acestuia (Marius Ionescu, director general) a avut 6.000 euro, în această sumă fiind inclus şi venitul aferent calităţii sale de membru în CA la Salubris (27%). Podiumul este închis de Cătălin Neculau, cu o sumă de 5.800 euro: 84% în calitate de şef Salubris, iar 16% ca membru CA la Citadin.

Georgel Grumeza, adjunctul Politiei locale Iasi

Ceilalţi directori din administraţia locală au fiecare un venit sub pragul de 5.000 euro, în top urmând: Laurenţiu Ivan (director general Servicii Publice Iaşi – SPI, 4.900 euro), Roxana Adochiei (director economic SPI – 4.500 euro), Liviu Zanfirescu (director Poliţia Locală – 4.500 euro, cu precizarea că jumătate reprezintă venituri din pensii), Maria Gheorghiu (director economic Citadin – 4.300 euro, 13% – pensii) şi Alin Aivănoaiei (director Termo-Service, 4.200 euro).

Vasile Tiron, director relaţii publice Primăria Iasi

Pe lista directorilor care au încasat lunar anul trecut mai mulţi bani de la stat decât Klaus Iohannis mai intră două nume: Georgel Grumeza (director adjunct Poliţia Locală – 3.900 euro, jumătate fiind pensia) şi Vasile Tiron (3.600 euro) care are trei surse de venit – director relaţii publice Primărie (53% pondere în venitul total), membru CA la Termo-Service (29%) şi pensii (18%).

Plutonul directorilor care încasează între 1.800 şi 3.000 euro/lună

Şefa finanţelor locale Maria Apetroaei deschide lista directorilor cu un venit sub 3.000 euro: aceasta încasează 2.900 euro – 68% de la Primărie, iar restul reprezintă pensia. În top urmează trei şefi din cadrul CTP, în condiţiile în care niciunul dintre aceştia nu este director general: Maricel Ghercă (director tehnic, 2.700 euro), Cristinel Talef (director exploatare, 2.700 euro) şi Lavinia Dobrescu (director economic, 2.500 euro). Aceştia au încasat mai mult faţă de directorul general (Cristi Stoica) întrucât au beneficiat şi de o indemnizaţie variabilă, ei îndeplinindu-şi „criteriile de performanţă”. La Salubris, contabilul-şef Virginica Pipirig a avut un salariu de circa 2.700 euro/lună.

Dumitru Tomorug, fost sef in cadrul Primariei Iasi

Un fost director din Primărie, Dumitru Tomorug, ieşit la pensie anul trecut, dar readus de primarul Mihai Chirica pe un post de consilier personal, a avut în 2021 venituri de 2.500 euro/lună. În cadrul SPI, un salariu consistent are şi inginerul-şef Marius Sîrbu, respectiv 2.200 euro/lună. Cu un venit mediu de circa 2.000 euro se clasează doi directori executivi de la Finanţele locale (Carmen Cazuc şi Aurora Pintilie), alături de Cătălin Boghiu, şef la direcţia pentru digitalizare a Primăriei. Alţi şapte şefi din administraţia locală au fiecare câte 1.900 euro: Luminiţa Munteanu (Direcţia de Asistenţă Comunitară), Marius Bodoga (Evidenţa Populaţiei), Cristi Stoica (director general CTP), Ştefan Chirilă (şef serviciu Primărie, manager proiecte europene), Cristina Bălan (Direcţia Fond Locativ), Raluca Mocanu (arhitect-şef) şi Cristina Oţeleanu (Direcţia Juridică).

Mihaela Ghioca, sef Crese Iasi

Nu în ultimul rând, un venit consistent (1.800 euro) are şi Mihaela Ghioca, de la Direcţia Creşe, iar salarii similare (1.700 euro) mai au unii şefi de serviciu sau de secţii din cadrul Primăriei sau din instituţii subordonate. Cu precizarea că în cazul unor directori încă nu sunt publice declaraţiile de avere (un exemplu ar fi Cristi Stărică de la Ecopiaţa sau conducători de direcţii din Primărie), în restul cazurilor venitul anual este sub 100.000 lei (peste 8.300 lei/lună, respectiv circa 1.700 euro), prag la care ne-am raportat în prezenta analiză. Transformarea în euro a veniturilor directorilor a fost făcută la un curs de 4,95 lei, sumele finale fiind „rotunjite” în plus sau în minus, după caz.

 

 

Comentarii