Oamenii străzii au provocat un incendiu în Palatul Braunstein

Au ars 20 mp de parchet, un perete şi diverse deşeuri.

sâmbătă, 04 august 2018, 01:50
2 MIN
 Oamenii străzii au provocat un incendiu în Palatul Braunstein

Incendiul de ieri de la Palatul Braunstein a provocat pagube minore monumentului istoric. Din primele verificări, potrivit municipalităţii ieşene, focul ar fi fost provocat de oameni ai străzii care au pătruns în imobil în noaptea de joi spre vineri. Aceştia au putut intra în clădirea întrucât monumentul istoric are o scară comună cu blocul vecin de pe bd. Ştefan cel Mare.

„Pagubele sunt minore: a ars parchetul din lemn pe o suprafaţă de circa 20 de metri pătraţi, un perete de rigips de aproximativ 15 metri pătraţi, două saltele şi diverse deşeuri textile şi lemnoase, valoarea daunelor fiind estimată la 1.200 de lei“, se arată într-un comunicat al Primăriei. Incendiul a fost declanşat la etajul al treilea al clădirii, cu degajare semnificativă de fum în podul clădirii, spun reprezentanţii municipalităţii. Palatul Braunstein se află în proces de reabilitare, iar muncitorii care se aflau în imobil s-au autoevacuat. Incendiul a fost stins în timp util de către pompieri, ei intervenind cu trei autospeciale şi o autoplatformă de lucru la înălţime.

„Primăria Municipiului Iaşi a solicitat constructorului să ia măsuri suplimentare pentru a preveni intrarea persoanelor neautorizate în imobil“, se mai precizează în comunicat. Lucrările de refacere a Palatului Braunstein au început în luna aprilie 2018, iar finanţarea este asigurată de la bugetul local, în condiţiile în care valoarea proiectului se ridică la circa 16 milioane lei (fără TVA). Proiectul este implementat de un consorţiu italian format din firmele Coimpredil Societa’ Cooperativa ARL şi Research Consorzio Stabile Societa Consortile ARL Catania. Cu toate că fondurile pentru restaurare au fost alocate de la bugetul local, Primăria are şanse reale să deconteze banii din surse europene.

Iniţial, proiectul a fost depus pentru obţinerea de finanţare prin intermediul Programului Operaţional Regional, dar a fost depunctat din cauza unor deficienţe legate de accesul în clădire (scara comună cu blocul vecin). Mu­nicipalitatea a contestat în instanţă soluţia Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Est (ADRNE), iar judecătorii ieşeni au dat câştig de cauză Primăriei. Astfel, ADRNE a fost obligată că declare proiectul „eligibil şi finanţabil“ şi, în consecinţă, să aprobe fondurile necesare pentru reabilitarea monumentului istoric.

Comentarii