Oficial: Israelul are legături secrete cu mai multe ţări arabe

luni, 20 noiembrie 2017, 20:16
1 MIN
 Oficial: Israelul are legături secrete cu mai multe ţări arabe

Israelul are legături secrete cu "mai multe" ţări arabe, dar nu spune care sunt la cererea acestora, a afirmat duminică ministrul energiei, Yuval Steinitz, la postul militar de radio.

Această declaraţie a fost făcută la câteva zile după un rar interviu acordat de şeful statului-major israelian site-ului de informaţii Elaph, înfiinţat de un om de afaceri saudit şi cu sediul în Marea Britanie, care a alimentat speculaţiile legate de o apropiere între statul evreu şi Arabia Saudită împotriva duşmanului comun, Iranul. "Avem legături, unele secrete, cu mai multe ţări arabe şi musulmane", a declarat ministrul israelian. Întrebat despre eventuale contacte cu Arabia Saudită, el a răspuns că ţara sa respectă "dorinţele celeilalte părţi". Cu toate că nu au stabilit relaţii diplomatice, saudiţii şi israelienii caută să contracareze influenţa Iranului în Orientul Mijlociu.

Tensiunile între Iran şi Arabia Saudită s-au intensificat în ultimele săptămâni, în special după demisia neaşteptată, anunţată de la Riad, a premierului libanez, Saad Hariri. Prim-ministrul, care este susţinut de Riad, a acuzat Iranul că "sugrumă" Libanul cu ajutorul aliatului său Hezbollahul.

Hezbollahul este, de asemenea, un duşman de moarte al Israelului. Liderul mişcării, Hassan Nasrallah, a afirmat la 10 noiembrie că deţine "informaţii potrivit cărora Arabia Saudită a cerut Israelului să atace Libanul", o acuzaţie reluată de preşedintele Iranului, Hassan Rohani.

 

Comentarii