ONG-urile au pus maşini la dispoziţia DSP pentru testarea ieşenilor la domiciliu

luni, 30 noiembrie 2020, 02:50
2 MIN
 ONG-urile au pus maşini la dispoziţia DSP pentru testarea ieşenilor la domiciliu

După apelul făcut săptămâna trecută de reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Iaşi, când aceştia explicau faptul că nu reuşesc să facă la timp toate prelevările solicitate de pacienţi şi de medicii de familie, capacitatea de recoltare a probelor a crescut.

Conform DSP Iaşi, mai multe ONG-uri au răspuns solicitării, acum existând 13 autoturisme care pot fi folosite.

"Am rugat organizaţiile non-guvernamentale să sprijine voluntar activitatea instituţiei prin asigurarea de autoturisme cu conducători auto pentru transportul personalului medical în vederea recoltării probelor de la persoanele simptomatice care solicită testarea la domiciliu prin medicii de familie. Implicarea majoră a medicilor de familie în managementul cazurilor infectate cu COVID-19 prin raportările solicitărilor de testare, dar şi creşterea numărului de cazuri grave de infectare cu SARS-Cov-2 au condus la o suprasolicitare a Servicului Judeţean de Ambulanţă", au precizat reprezentanţii DSP Iaşi.

De pe data de 25 noiembrie, Serviciul Voluntar de Ambulanţă Iaşi a desemnat cinci echipaje de prim ajutor premedical şi echipaje ale Patrulei Sanitare care asigură transportul echipelor medicale pentru recoltarea probelor biologice la domiciliu de la persoanele aflate în carantină care prezintă simptome şi care solicită testarea COVID-19.

De asemenea, Asociaţia Salvatorilor Voluntari 4×4 pune la dispoziţie autoturisme pentru echipajele medicale formate din personal DSP şi personalul medical detaşat la DSP din reţeaua şcolară aflată în subordinea Direcţiei de Asistenţă Socială.

"Împreună cu Serviciul Judeţean de Ambulanţă ne străduim să efectuăm o testare cât mai rapidă şi mai extinsă a persoanelor simptomatice sau a contacţilor direcţi care solicită testarea la domiciliu prin medicii de familie sau prin DSP Iaşi. Mulţumim voluntarilor, personalului detaşat, societăţii civile şi instituţiilor publice (Consiliul Judeţean, Prefectura, Primăria, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, ISU Iaşi) pentru implicarea în această acţiune", au completat reprezentanţii DSP.

Comentarii