Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Opţiunile lui Chirica

GALERIE
cosmin pasca
  • cosmin pasca
- +

Să nu uităm însă că anul viitor sunt programate alegeri prezidenţiale şi marja de negociere pentru actualul primar se va extinde. Rămâne de văzut dacă Mihai Chirica va face pariul câştigător.

Imaginile de la Chişinău, în care Mihai Chirica apare la dreapta fostului preşedinte Traian Băsescu au reaprins discuţiile despre viitorul politic al primarului. Ştim sigur că actualul edil îşi doreşte un nou mandat, şi intuim - cu ceva informaţii din “interior” - ce cărţi poate juca după excluderea din PSD. Mai jos, cu liniuţă  de la capăt (de fapt cu număr, dar liniuţă sună mai bine).

1. Mihai Chirica se înscrie în PMP sau negociază un sprijin oficial din partea Mişcării Populare în perspectiva alegerilor locale. Ceva semnale există, dincolo de tabloul de la Chişinău. Întâlnirile publice dintre primar şi deputatul PMP, Petru Movilă, sunt toate numai un zâmbet, iar Violeta Găburici (PMP) s-a dovedit un om de nădejde în Consiliul Local. Cum s-ar spune, doamna face o “opoziţie constructivă”, mai ales când vine vorba de construcţii. Problema e că nu poţi să ieşi prin târg în 2020 cu eticheta “garantat” Băsescu. Sau poţi, dar te bate Andrei Postolache de nu te vezi. La locul trei ne referim. Chirica ştie asta, aşa că o eventuală trecere la PMP va echivala cu un steag alb ridicat timid deasupra capului. Cu alte cuvinte, “dacă nimeni nu m-a vrut, am făcut şi eu ce-am putut”. PMP e soluţia disperată.

2. Mihai Chirica se înscrie în partidul lui Victor Ponta. Cum îi spune partidului? Exact. Puţini au auzit de el, şi la cât e de promovat prin teritoriu, puţini vor auzi de el până în 2020. Dar dacă Ponta înţelege că jucând cartea Chirica are şansa (unică) să câştige primăria unui mare oraş, varianta trebuie luată în calcul. Cu alte cuvinte, fostul premier se mută de prin 2019 la Iaşi, şi ia la pas cartierele oraşului braţ la braţ cu primarul. Sau nu se mută, dar foloseşte toată muniţia partidului pe “frontul de est”. Teoretic, se poate. Practic, nimic nu-i garantează lui Chirica dublarea mandatului, iar Ponta a demonstrat pe vremea când era premier că nu dă doi bani pe partea asta de ţară. 

3. Mihai Chirica trece la PNL. Imposibil. PNL îl adoptă pe Mihai Chirica. Aşa mai merge. Relaţiile bune dintre primar şi liderul PNL Iaşi, Costel Alexe, sunt de notorietate. Problema e că la liberali toate deciziile se iau pe verticală (mai ceva ca în PSD), organizaţiile locale având rol decorativ. Aşa că va conta puţin spre deloc ce vrea Costel sau ce nu vrea Marius (Bodea). Dacă Ludovic Orban decide că actualul edil e cea mai bună opţiune ca PNL să câştige Iaşul, Chirica poate desface şampania. Dacă Orban nu vrea, negocierile cu liberalii ieşeni sunt inutile.

4. Chirica îşi face propria platformă politică în care atrage sponsori şi oameni de afaceri dependenţi de avizele Primăriei. Un soi de candidat independent, susţinut de voci importante din comunitate, bla, bla, bla. Avantajul ar fi că într-o astfel de situaţie ar putea primi, transparent sau nu, sprijin politic de la toţi actorii politici. Îl şi văd pe Ponta dându-i like lui Băsescu pe Facebook la o postare favorabilă lui Chirica. De Costel Alexe nici nu mai vorbesc. Dezavantajul e că platformele astea prind la tineri (vezi Pentru Iaşi), electoratul matur şi majoritar fiind obişnuit să voteze politic. Iar tinerii n-au încă suficiente motive să-l îndrăgească pe primar.

5. Chirica aşteaptă ca PSD să scape de Dragnea şi el să se întoarcă în partid pe un cal alb. Probabil scenariul la care primarul visează cel mai des. Dar şi cel mai riscant. Dacă judecătoarea din dosarul abuzului în serviciu nu ieşea la pensie şi procesul lui Dragnea n-ar fi fost reluat, poate... Aşa, până intră teleormăneanul la zdup se mai scurge un ciclu electoral. Şi apoi, nimeni nu-i garantează primarului că dacă PSD scapă de Dragnea, nu vine altul mai “dihai” în locul lui. Sigur, Chirica mai are şi varianta să se roage de actuala conducere a PSD să fie reprimit în partid, dar ar fi dezgustător pentru el şi dezonorat pentru Iaşi.

Adevărul e că Mihai Chirica nu prea are opţiuni. A ajuns la cheremul liderilor politici de la centru, soarta politică îi va fi pecetluită la Bucureşti. Să nu uităm însă că anul viitor sunt programate alegeri prezidenţiale şi marja de negociere pentru actualul primar se va extinde. Rămâne de văzut dacă Mihai Chirica va face pariul câştigător.  

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri