Orașul, în plină transformare. Se vor ridica zeci de blocuri în toate zonele din Iaşi

marți, 12 iunie 2018, 01:58
3 MIN
 Orașul, în plină transformare. Se vor ridica zeci de blocuri în toate zonele din Iaşi

Municipalitatea a emis, în luna mai, sute de autorizaţii de construire şi certificate de urbanism.

În ceea ce priveşte autorizaţiile, cele mai multe acte au vizat branşamente la reţele de utilităţi în cazul unor imobile existente, dar şi proiecte imobiliare noi. La nivel de certificate, pot fi identificate zonele în care investitorii pregătesc construirea de blocuri.

Prin­­tre beneficiarii actelor urbanistice s-a numărat şi municipalitatea ieşeană. Pe lângă autorizarea unor lucrări la străzi sau trotuare, Primăria intenţionează, cel puţin la nivel de idee, să amenajeze o parcare supra­terană în zona Codrescu.

Alte cinci certificate de urbanism în cazul municipalităţii au fost emise pentru proiectarea lucrărilor de reabilitare ter­mică la unităţi şcolare (Liceul tehnologic Petru Poni şi colegiile tehnice Dimitrie Leonida, I.C. Ştefănescu, Gh. Mârzescu şi Mihail Sturdza).

De asemenea, la Şcoala gimnazială B.P. Haşdeu, municipalitatea vrea să amenajeze spaţii edu­caţionale, laboratoare şi clase pregă­titoare.

Certificat de urbanism pentru patru tronsoane de bloc în Grădinari

Nu în ultimul rând, Primăria a făcut primii paşi pentru autorizarea lucrărilor la primele patru tronsoane de bloc din Grădinari, fiind emis în acest sens un certificat de urbanism. De menţionat că, în acest caz, planul urbanistic a fost deja aprobat de Consiliul Local (CL), iar licitaţia de execuţie s-a ţinut anul trecut, astfel că emiterea autorizaţiei a devenit o formalitate.

Un act urbanistic a fost emis şi pentru Veolia Energie Iaşi, companie ce va instala o centrală de cogenerare pe o platformă betonată în cadrul complexului CET din Tudor Vladimirescu.

„Amplasa­men­tul modului de cogenerare va fi pe o suprafaţă de 755 mp, situată în veci­nătatea sediului administrativ“, se arată în actul de autorizare.

De ase­menea, la Universitatea Agronomică va fi reabilitată o staţie de epurare.

În ceea ce priveşte pro­iecte imobiliare propuse de persoane particulare, blocuri noi au fost auto­rizate în zone precum Abator (un imobil cu şase etaje), Moara de Vânt (blocuri cu patru etaje), Hlin­cea (bloc cu şapte etaje) şi Bucium (blocuri cu cinci etaje în zona străzii Petre Vancea).

În schimb, la nivel de certificate de urbanism, sunt în pregătire proiecte pentru construirea de blocuri în zone precum Aviaţiei, Ciric, Moara de Vânt, Păcurari, Viticultori, Nicolina, Centru, Bucium, Podul de Piatră, Manta Roşie şi Aurel Vlaicu.

În cazul unora dintre proiecte există deja planuri urbanistice zonale aprobate la nivelul CL, în timp ce, în celelalte situaţii, iniţiativele sunt la început de drum în procesul de autorizare. În perioada ianuarie – mai 2018, Primăria a eliberat 547 de autorizaţii de construire şi 1.887 de certificate de urbanism. Raportându-ne doar la luna mai, listele fiind publicate zilele trecute de instituţie, municipalitatea a emis 458 de acte urbanistice (83 de autorizaţii şi 375 de certificate).

Comentarii