Pădurile parc – plămânul verde al Iașului! (P)

joi, 27 august 2020, 09:15
2 MIN
 Pădurile parc – plămânul verde al Iașului! (P)

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe, a organizat în Pădurea Dobrovăț dezbaterea „Pădurile Iașului – viziune și strategie”, o întâlnire constructivă alături de reprezentanți ai Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, ai Romsilva, Direcției Silvice Iași, ai autorităților publice locale, mediului academic și societății civile:

”Avem nevoie de oameni de bună credință din tot spectrul pentru a reuși să dăm valoare pădurilor Iașului. Valoare nu doar comercială, ci și valoare din prisma biodiversității, al potențialului de recreere și al amenajării teritoriului.

Am susținut ca deputat și ulterior ca ministru legea pădurilor parc pentru că este firesc ca pădurile aflate în vecinătatea comunităților să fie amenajate și deschise publicului larg. Cred că este normal ca în preajma aglomerărilor urbane, pădurile să aibe un rol mult mai pronunțat de recreere și mai puțin rol de producție. Cu o minimă intervenție umană de amenajare de alei, bănci, sisteme de iluminat ecologic pădurile care astăzi sunt în circuitul de exploatare pot fi introduse în categoria pădurilor parc și împreună cu administrațiile locale utilizate în scop recreativ.

La nivelul Ministerului avem o politică ca toate administrațiile publice din țară care solicită trecerea din administrarea publică a statului în administrarea publică a UAT a pădurilor – parc să le dăm tot sprijinul nostru. Toate aceste păduri – parc trebuie să fie un loc de relaxare pentru cetățenii marilor orașe.

O spun cu regret că județul nostru nu are nici măcar un hectar de pădure-parc. Am identificat cu colegii de la Direcția Silvică Iași, în jurul municipiului Iași, un total de 6.900 hectare de păduri, din care 3.746 sunt proprietate a statului. De aici, putem oferi ca folosință ca și pădure-parc o suprafață de 571 hectare și avem câteva UAT-uri care vor putea beneficia de aceste suprafețe, dar mai ales vor putea beneficia de ele cetățenii: municipiul Iași, Bârnova, Dobrobăț, Popricani, Rediu, Tomești și Miroslava.

E important să facem aceste păduri-parc pentru că, împreună cu colegii de la Direcția Silvică Iași, avem astăzi opt trasee turistice în această zonă, cu o lungime de circa 70 kilometri iar în urma discuțiilor cu această instituție, și cu sprijinul ONG-urilor, vrem să le amenajăm și să dăm posibilitate tuturor locuitorilor din aceste zone să se bucure de frumusețile pădurii iar angajamentul este că ele vor fi amenajate în toamna acestui an.

Îmi doresc să menținem un județ verde, sănătos și atractiv pentru familii și tineri!”, a declarat Costel Alexe, Ministrul Mediului, Apelor.

Comentarii