De Sănătate

Punem punctul pe știi

Atenţie ce suplimente luaţi pe post de medicament!

Pensionară adusă la spital în stare gravă, de la pastilele contra cârceilor

marți, 21 august 2018, 01:50
2 MIN
 Pensionară adusă la spital în stare gravă, de la pastilele contra cârceilor

O femeie în vârstă de 78 de ani din Iaşi a ajuns la spital zilele trecute în stare gravă din cauza unui supliment nutritiv pentru combaterea crampelor musculare, luat în combinaţie cu alte medicamente prescrise pentru afecţiunile de care suferă. Ce spun medicii?

O femeie în vârstă de 78 de ani din Iaşi a ajuns la spital zilele trecute în stare gravă din cauza unui supliment nutritiv pentru combaterea crampelor musculare, luat în combinaţie cu alte medicamente prescrise pentru afecţiunile de care suferă. Aceasta a fost adusă de către familie la Unitatea de Primire a Urgenţelor de la Spitalul „Sf. Spiridon“, iar ulterior a fost redirecţionată către Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon“.

Femeia nu-şi mai putea mişca mâinile şi picioarele, iar pulsul era foarte mic, medicii constatând că este vorba despre o complicaţie care îi punea viaţa în pericol, numită hiperpotasemie. Aceasta constă în creşterea concentraţiei de potasiu din sânge peste limita normală, fiind un dezechilibru ameninţător de viaţă, deoarece afectează în primul rând funcţionarea inimii. Inima femeii bătea cu o frecvenţă de 29 de bătăi pe minut, iar valoarea potasiului din sânge era de două ori mai mare decât cea normală. În cazul pacienţilor cu insuficienţă renală acută, acest supliment nu este recomandat deoarece există riscul de hiperpotasemie, indicat fiind ca mai întâi să discute cu medicul curant.

„Pacienta era cunoscută cu boală cronică de rinichi şi diabet zaharat, având o schemă de medicaţie încărcată, fiind vorba despre 11 comprimate. Toată combinaţia de medicamente şi suplimente a dus la apariţia acestei complicaţii. Sfatul nostru este ca pacienţii care se ştiu cu boli cronice, cum a fost în acest caz, de rinichi sau cu diabet zaharat, să consulte medicii curanţi care îi au în evidenţă. Mai ales atunci când doresc să ia suplimente alimentare, pentru că acestea pot conţine anumite substanţe, în cazul de faţă potasiu, care în combinaţie cu medicamente să ducă la complicaţii ameninţătoare de viaţă“, a precizat dr. Ionuţ Nistor, medic primar nefrolog şi purtător de cuvânt al unităţii medicale. Medicii au mai spus că este un fenomen legat de administrarea de suplimente în cazul pacienţilor cu afecţiuni cronice, fără să mai existe şi o discuţie cu medicul curant, existând din această cauză interacţiuni care duc la efecte adverse.

 

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii