Perseide: la nunta ciobănaşului moldovean a căzut o stea

marți, 18 august 2020, 13:07
2 MIN

* Anual, pe la jumătatea lunii august, românii se pot bucura ori nu de ploaia de stele – Perseidele, roi de meteori din coada unei comete; această ploaie de stele a afectat din nou existenţa unor compatrioţi. Mii de români au rămas în casele lor, de teamă să nu le cadă în cap vreo stea sau să le strice umbrela; alţii, de prin zonele rurale, s-au bucurat auzind că vine o ploaie de stele, însă au sperat să nu fie şi grindină de stele, să strice via. Câţiva s-au bucurat din cu totul alt motiv: au aşteptat să cadă stelele ca să le bage la căzănel şi să facă din ele rachiu "de 5 stele"! Multe gospodine au pus în faţa uşii preşuri ude, să se şteargă pe ele cei care vin de afară şi să nu aducă în casă praf de stele, care e fin şi intră groaznic în covoare. Cu aceeaşi ocazie am mai aflat şi că un ciobănaş moldovean s-a însurat şi, la nunta sa, a văzut căzând o stea; oiţa sa bârsană şi năzdrăvană a refuzat să comenteze informaţia.

* După cum am spus, a fost ploaie de stele, dar în multe zone agricole ale patriei n-a fost şi ploaie obişnuită, motiv pentru care localnicii s-au reprofilat şi au început să cultive diverse plante care rezistă la secetă. Unii dintre ei au pus pe tarla cactuşi mari şi rotunzi, cu ţepi; în bezna nopţii ţepii n-au fost observaţi de cei veniţi să fure pepeni, care au fost auziţi zbierând. Cactuşii sunt folosiţi şi ca mingi pentru copiii obraznici, plus că din ei se obţine un rachiu acceptabil. Alţii au cultivat măslini şi au încercat să vândă fructele, însă fără succes, deoarece consătenii lor au crezut că sunt de iepure. Mulţi şi-au pus în livadă curmali, după ce au auzit că fructele lor seamănă cu prunele; unul dintre ei e bucuros şi de-abia aşteaptă recolta, să vândă curmalele şi să cumpere de toţi banii pufoaice!

* Avem şi ştiri proaspete de pe litoral: un compatriot aflat la mare, cu familia, şi ajuns la o terasă după ce i s-a făcut poftă de un borş pescăresc adevărat, a scos cu lingura din castron o bucată dintr-o labă de scafandru; bucătarul i-a explicat că e normal să mai existe şi aşa ceva, deoarece ingredientele borşului depind de ce prind pescarii în plasele lor. Alt turist a găsit în porţia sa de borş ceasul antiacvatic aproape nou.

Comentarii