De Business

Punem punctul pe știi

Piaţa locală a fost inundată de carne de pui din Polonia la preţuri neverosimil de mici

vineri, 10 aprilie 2020, 09:00
5 MIN
 Piaţa locală a fost inundată de carne de pui din Polonia la preţuri neverosimil de mici

Producătorii locali arată că în Polonia costurile de producţie sunt aproximativ egale cu cele din ţară, dar preţurile sunt de două ori mai mici. Crescătorii locali atrag atenţia că dacă ei vor fi nevoiţi să închidă afacerile, peste câteva luni vom importa la preţuri mult mai piperate ca-n prezent.

Afacerile producătorilor de carne de pasăre din judeţul Iaşi sunt ameninţate de importurile de pui din Polonia, care practic au explodat  în ultimele luni. Pe fondul pandemiei COVID-19, crescătorii de păsări polonezi au pierdut o bună parte a contractelor din industria serviciilor alimentare din Germania, principala piaţă unde aceştia exportau, iar acum au pătruns adânc pe piaţa românească. Avicultorii români atrag atenţia şi spun că dacă situaţia va scăpa de sub control, ar putea avea implicaţii nedorite pe termen lung asupra industriei autohtone.

“Ce folos dacă astăzi carnea de Polonia o găseşte consumatorul în magazin cu 6 lei, dacă peste câteva luni aceeaşi carne va veni în ţară cu 15 lei, în cazul în care România nu va mai produce carne de pasăre? S-ar putea întâmpla ca în cazul cărnii de porc, când gripa africană a decimat fermele din ţară şi am fost nevoiţi să importăm, preţurile fiind de 2 sau 3 ori mai mari acum”, a spus pentru “Ziarul de Iaşi” Cătălin Mihalache, deţinătorul companiei FermaDor, una dintre cele mai puternice firme de profil din judeţul Iaşi.  “Pentru că au fost închise multe puncte comerciale în Franţa, Germania, Italia, locurile unde ei exportau în mod obişnuit, au trebuit să vândă altundeva. (…) De obicei, în situaţiile delicate – cum este şi acum -, comparativ cu românii, cetăţenii germani sau francezi sunt foarte patrioţi. Ei când se duc la magazin şi pun mâna pe un produs, se gândesc de 3 ori dacă să îl ia atunci când observă că nu este făcut în ţara lor. Ei ştiu că omoară un loc de muncă dacă au cumpărat altceva. În situaţiile de criză nu mai funcţionează principiul cererii şi al ofertei. Trebuie să gândeşti mai departe de prezent. (…) Situaţia în momentul de faţă este foarte complicată”, a subliniat patronul FermaDor.

“Cu asta am terminat”

Van Ilie, preşedintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR) a adus în atenţia autorităţilor situaţia privind importurile de carne şi produse din carne, care ajung pe piaţa românească la preţuri foarte mici. În opinia sa, trebuie oprit cât mai repede “dezmăţul din piaţă”, cu scopul de a proteja un sector care, în momentul de faţă, este capabil să asigure produsele la nivelul consumului intern. “Trebuie urgent pus piciorul în prag, apelat la Comisia Europeană, să vedem de ce costurile de producţie din Polonia sunt egale cu cele din ţara noastră, dar preţul vine mai mic cu 50% în România? De ce? Dacă nu luăm măsuri, este posibil ca locul fermierilor români să fie luat de fermierii din Polonia, să mâncăm doar carne venită pe roţi si cu asta am terminat, dacă asta se doreşte. (…) Primul care ar trebui să se sesizeze ar fi Ministerul Agriculturii, căci lucrurile sunt grave şi femierii probabil nu vor putea rezista mult timp, mai ales că în perioada aceasta au crescut foarte mult costurile de producţie, la cereale, la soia care nu se găseşte şi vine din America la preţuri din ce în ce mai mari. Ori, crescând preţurile la inputuri şi scăzând preţurile la produsele, este logic că nu poţi supravieţui”, a punctat Van Ilie. 

Preşedintele UCPR arată că s-ar putea pierde toată piaţa internă, având în vedere că Polonia este cel mai mare producător de carne de pasăre din Europa, care produce de 5 ori mai mult decât necesarul propriu. “Ei au fost orientaţi cu producţia pentru ţări terţe, însă au multe focare de gripă aviară şi salmonella, care de altfel sunt publicate pe site-ul Uniunii Europene sau pe site-ul Oficiului Internaţional pentru Epizootii, însă ţările terţe nu mai importă din Polonia până nu îşi rezolvă aceste probleme. Drept urmare, au rămas deja cu o producţie excedentară, au mai intervenit şi problemele de sănătate publică din lume şi o parte din contractele din Europa probabil că le-au fost blocate, astfel că au început să intre cu carne acolo unde găsesc loc, iar la noi se găseşte, după cum se vede. În România tentaţia de chilipir este întotdeauna foarte mare, iar ei vin cu carne la preţuri foarte, foarte mici, de dumbing, adică cu mult sub costurile de producţie, ceea ce este foarte grav”, a spus jurnaliştilor “Ziarului de Iaşi” Van Ilie.

Avertisment în privinţa calităţii produselor din Polonia

Acesta aminteşte că, în mod normal, un comerţ intracomunitar ar trebui să fie loial din punct de vedere comercial. “Trebuie să se respecte legislaţia şi să nu ne concurăm unii pe alţii. În condiţiile astea, fermierii noştri nu pot face unei concurenţe neloiale, şi mai devreme sau mai târziu îşi vor închide porţile şi vom mânca numai din Polonia sau Ungaria, dacă noi nu ştim să ne apărăm producţia locală. Lucrurile trebuie rezolvate – pe de o parte, comunicând Comisiei Europene această situaţie de concurenţă neloială, şi, pe de altă parte, prin intensificarea controalelor cu privire la gripa aviară şi salmonella. Sunt foarte multe situaţii publicate pe Sistemul de alertă rapidă al Uniunii Europene care arată că din Polonia a venit carne de pasăre sau ouă de consum cu salmonella, care este total înafara legislaţiei privind siguranţa alimentelor din Europa”, avertizează Van Ilie, preşedintele UCPR.

 

Comentarii