Eveniment

Planeta azi și mâine – 341 de elevi din județul Iași au fost premiați la cea de-a patra ediție a competiției (P)

joi, 08 iunie 2023, 12:14
4 MIN

Emoții, nerăbdare, chiote de bucurie, copii și profesori entuziamați în mijlocul unei superbe livezi cu pomi fructiferi. Aceasta a fost atmosfera la premierea elevilor care au participat la cea de-a patra ediție a concursului ”Planeta zi și mâine”, organizat de Asociația ACVO și ApaVital cu scopul de a afla viziunea copiilor despre felul în care ar trebui să arate Pământul pentru a asigura un viitor adecvat tinerelor generații. 

Toți cei 341 de elevi din 14 unități de învățământ din județul Iași care au participat la competiție au primit premii constând în ghiozdane cu cărți educative despre mediu și dulciuri –  șapte mențiuni, trei premii III, patru premii II, trei premii I și un premiu excepțional.

Copiii au lucrat în echipe, pe clase, și au realizat câte două machete din materiale reciclabile: una despre starea actuală a planetei, așa cum o percep ei, a doua despre felul în care și-ar dori să arate într-un viitor ideal. Machetele au fost însoțite de filme ce mesaje puternice transmise de către elevi:  ”E timpul să încheiem un tratat de pace cu planeta noastră.”, ”Terra nu este planeta gunoaielor! Vrem aer curat! Stop poluare, start reciclare!”, ”Reducere, reutilizare, reciclare pentru un mâine mai bun. Viitorul planetei este în mâinile noastre!”, ”Nu omorâți planeta Pământ, căci ea este tot ce avem mai sfânt.”, ”Planeta își dorește să fie diferită de cea de astăzi. Vrea un viitor cu multe animale și copaci, cu oameni care colectează selectiv și multe școli.”, ”Trebuie să schimbăm lumea în care trăim! Trebuie să economisim resursele! Trebuie să ne schimbăm obiceiurile proaste!”, ”Fiecare dintre noi poate contribui la sănătatea planetei și la un viitor mai bun.”, ”Salvând planeta ne salvăm pe noi.”

Toate lucrările și filmele au fost realizate cu seriozitate, creativitate și multă muncă, motiv pentru care am decis să îi premiem pe toți. A fost ocazia perfectă să ne întâlnim cu acești copii, să îi ascultăm, să le arătăm că soarta planetei poate fi schimbată dacă noi toți colaborăm. Ne-am bucurat să putem organiza festivitatea de premiere în livada ACVO, acolo unde am plantat sute de pomi fructiferi chiar de la înființarea asociației, una dintre multele acțiuni pe care le-am făcut împreună cu colegii din ApaVital pentru protejarea mediului înconjurător. Felicitări tuturor elevilor și cadrelor didactice pentru implicare, idei și dorința de a trasforma lumea în bine!”, dr.ing. Mihail Doruș, Președintele Asociației ACVO. 

Credem în oameni, credem în fapte, credem în viitor dau coerență activităților ACVO și devin valori inspiraționale pentru noi. Copiii și cadrele didactice au avut parte de o bucurie imensă, premiile au fost primite cu entuziasm, întregul proiect a fost o provocare și o încântare în aceeași măsură pentru noi și pentru elevii noștri. Am văzut machetele tuturor participanților, toate frumos realizate, am descoperit elevi curajoși, puternici și inventivi, profesori dedicați, organizatori serioși și implicați. Felicitări tuturor!”, prof. Liliana Lemnaru, Directorul Școlii Gimnaziale Prisăcani. 

La cea de-a patra ediție a concursului au participat elevi din clasele a IV-a de la Școala Gimnazială Scobinți, Școala Gimnazială Comarna, Școala Gimnazială Osoi, Comarna, Școala Gimnazială Prisăcani, Școala Primară Măcărești, Prisăcani, Liceul Tehnologic Vlădeni (structurile Vlădeni și Borșa), Școala Gimnazială Chicerea—structura Goruni, Școala Gimnazială ”Vasile Alecsandri” Mircești, Școala Gimnazială ”D.D.Pătrașcanu” Tomești, Școala Gimnazială Sticlăria, Școala Gimnazială Ion Creangă Gâștești (structurile Gâștești și Sodomeni), Liceul Tehnologic Economic ”Nicolae Iorga” Pașcani (clasa aIV-a B, Step By Step), Colegiul Național de Artă "Octav Bancilă" Iași (clasa a IV-a B), Scoala Gimnazială Ciortesti – structura Coropceni și Școala Gimnazială ”Iordache Cantacuzino” Pașcani (clasele a IV-a A și a IV-a C).

Proiectul ”Planeta azi și mâine” face parte dintre acțiunile ACVO dedicate mediului înconjurător. Primele trei ediții ale competiției au avut la Pașcani, în anii 2019 și 2022,  și la Erbiceni și Mădârjac, în anul 2021, atunci când, fiind imposibil lucrul în echipă din cauza pandemiei, elevii au realizat desene individual.  

Asociația ACVO a fost înființată de către compania ApaVital, la începutul anului 2018, pentru a da viață proiectelor sale de responsabilitate socială și de implicare în comunitate.

Dezvoltarea urbană, protecția sustenabilă a mediului, spiritul civic și spiritul de colaborare între oameni, evoluția personală și autocunoașterea sunt câteva dintre temele importante din agenda ACVO. 

Comentarii