PNL: Poluarea din Iaşi a ajuns la un nou nivel record. Din ce cauză?

sâmbătă, 12 ianuarie 2019, 02:50
2 MIN
 PNL: Poluarea din Iaşi a ajuns la un nou nivel record. Din ce cauză?

Anul trecut, limita maximă admisă a prafului fin în aer a fost depăşită de 279 de ori. Liberalii indică aceleaşi vechi cauze: traficul greu care trece prin oraş, numeroasele şantiere, „neputinţa“ administraţiei locale de a face ceva concret.

Prima ieşire publică din acest an i-a prilejuit liderului liberal Marius Bodea să facă un „bilanţ“ pe ultimii trei ani ai poluării în municipiul Iaşi în ceea ce priveşte prezenţa microparticulelor de praf în aer, respectiv a binecunoscutului de-acum indicator PM10. Astfel, anul trecut a consemnat un nou record, respectiv înregistrarea a 279 de depăşiri a limitei maxime admise, comparativ cu 183 în 2017 şi 70 în 2016. „Este imaginea clară, nefardată, a neputinţei actualei administraţii PSD-ALDE-Chirica de a face ceva concret ca ieşenii să respire un aer mai curat“, a descris Bodea evoluţia îngrijorătoare a densităţii acestui poluant în aer.

El a trecut în revistă cauzele pentru care se înregistrează aceste creşteri nocive, de la traficul greu din oraş (inclusiv cel uşor, afectat şi el de „implementarea dezastruoasă a sistemului de management al traficului“), până la şantierele care creează „haosul urbanistic din Iaşi“. Marius Bodea a menţionat şi materialul antiderapant încă folosit în oraş chiar în aceste zile, despre care susţine însă că ar avea în compoziţie nu nisip, ci „pufar adunat de pe malul Prutului“. „O să-l vedeţi, e praful acela galben depus pe maşini după ce se usucă noroiul adunat pe ele“, a afirmat liberalul.

Tocmai pentru reducerea poluării, deputatul a menţionat în fruntea listei de obiective pentru proiectul legii bugetului de stat pe 2019 şoseaua de centură, autostrada, dar şi o variantă ocolitoare pentru municipiul Paşcani. El a apreciat şi invitaţia colegului său parlamentar Petru Movilă (PMP) de a susţine toţi aleşii ieşeni proiectele judeţului. 

Comentarii