Politrucii PSD&ALDE sunt noii şefi ai ApaVital intrați pe uşa din spate

sâmbătă, 01 februarie 2020, 03:00
4 MIN
 Politrucii PSD&ALDE sunt noii şefi ai ApaVital intrați pe uşa din spate

Politicieni fără nicio competenţă în domeniul apei şi-au făcut loc, intrând cu mare discreţie pe uşa din spate, împinşi de şefii PSD Iaşi, în conducerea celei mai mari societăţi publice din judeţ: Apavital. „Ziarul de Iaşi“ a aflat numele noilor membri din Consiliul de Administraţie al societăţii, nouă la număr, selectaţi în urma unei proceduri opace, de o discreţie de neînţeles în condiţiile în care e de presupus că se doreşte atragerea celor mai buni specialişti din judeţ. În vechiul Consiliu de Administraţie a fost doar un „politruc“, care a şi demisionat, iar în cel nou sunt trei. Sunt oameni care primesc, fără să facă nimic în afara participării la două-trei şedinţe, sume ce alţii ar fi fericiţi să le aibă şi ca leafă: 3.000 de lei lunar.

Lansată în noiembrie trecut, într-o procedura de o discreţie de neînţeles în condiţiile în care e de presupus că vrei să aduci oameni cât mai buni, selecţia membrilor viitorului Consiliu de Administraţie al Apavital s-a încheiat săptămâna aceasta, odată cu numirea lor în Adunarea Generală Ordinară a Acţionarilor, şi cu aceeaşi discreţie maximă cu care a avut loc şi concursul. Din 18 candidaţi înscrişi, despre care e greu de ştiut de unde au aflat de concurs, câtă vreme acesta nu a fost anunţat nicăieri, au fost aleşi nouă, număr maxim admis de lege pentru efectivul CA. Numele acestora sunt: Elena Arvinte, Ion Cîmpeanu, Mihail Doruş, Ion Mihăilescu, Anca Muşcheru, Constantin Dan Neagu, Alexandru Sălceanu, Ioan Stoian şi Gabriel Vornicu. În mod surprinzător, printre cei nouă nu se mai numără Ion Toma, directorul general al societăţii. Cu câteva zile în urmă, el ne-a declarat că nu va mai candida pentru un nou mandat la conducerea Apavital, dar că s-a înscris la concursul pentru unul de administrator. Cine sunt cei nouă şi ce competenţe au?

Oameni fără competenţe

Elena Arvinte, care conduce Direcţia Economică de la CJ, şi Anca Muşcheru, care deţine şefia Direcţiei de Achiziţii Publice a CJ, reprezintă Consiliul Judeţean în noul CA. Ioan Stoian, de la ALDE, şi Gabriel Vornicu, de la PSD, sunt consilieri judeţeni şi nu au nicio competenţă în domeniul apei, principala lor calitate fiind aceea de membri de partid. Un alt politician fără competenţe, Ion Cîmpeanu (PSD), a fost iniţial coleg cu cei doi în CJ până în aprilie 2017, când a fost numit secretar de stat la Ministerul Mediului. A făcut parte din guvern până la căderea Cabinetului Dăncilă, la sfârşitul anului trecut. În vechiul CA era un singur politician, Ovidiu Laicu, fostul director al Regionale de drumuri naţionale. Un alt membru în CA, Ion Mihăilescu, este directorul operaţional a societăţii de furnizare a apei. Însă mandatul său, la fel ca şi celelalte patru – general, tehnic, economic şi comercial, se află în procedură de concurs.

Înscrierile pentru cele cinci funcţii se vor încheia pe 7 februarie, după care vor urma etapele selecţiei candidaţilor.

Din vechiul CA, alături de Alexandru Sălceanu (profesor universitar al Politehnicii) şi directorul executiv Mihail Doruş, se va mai regăsi în noul CA şi Constantin Dan Neagu. Nici acesta nu are legătură cu specificul societăţii de apă: este expert în cadrul Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), unde lucrează şi soţia sa.

Competiţie secretă pentru 18 indemnizaţii pe an

În actualul Consiliu de Administraţie, care va preda în trei săptămâni ştafeta celui nou desemnat, trei dintre titulari au şi funcţie de execuţie. Sunt trei dintre cei cinci directori ai societăţii de apă-canalizare: „generalul“ Ion Toma, Mihail Doruş, directorul tehnic şi preşedintele CA care tocmai îşi încheie mandatul, şi Mariana Chirilă, rechemată în funcţia de director economic. Preşedintele noului CA va fi prof.univ. Alexandru Sălceanu, de la Facultatea de Inginerie Electrică, Energetică şi Informatică Aplicată a Universităţii Tehnice „Gh. Asachi“. Şi noul consiliu va avea tot trei membri executivi şi şase neexecutivi, spre deosebire de cealaltă entitate din subordinea Consiliului Judeţean, Regia Autonomă Aeroportul Iaşi, unde a fost impusă separarea administraţiei de executiv. Trebuie precizat că, deşi Consiliul Judeţean este acţionarul Apavital, societatea este în subordinea unei asociaţii în care CJ este un simplu membru.

Cât se câştigă fără să faci mai nimic

Constituită în vremea preşedinţiei lui Constantin Simirad la Consiliul Judeţean, Asociaţia Regională a Serviciilor de Apă Canal Iaşi este cea care a organizat selecţia şi care a impus secretul asupra întregii proceduri. Amintim că selecţia componenţei administraţiei Aeroportului, desfăşurată în 2017, a fost „la vedere“ de la un capăt la altul. Până acum, un administrator de la Apavital a avut o indemnizaţie mai mică decât unul de la Aeroport, respectiv aproape 1.900 faţă de 2.500 de lei/ lună. Aceste indemnizaţii au fost însă majorate tot săptămâna aceasta, dar nu ni s-a comunicat cu cât. La acestea se adaugă invariabil alte şase indemnizaţii, adică 50% din totalul sumei, pentru „îndeplinirea criteriilor de performanţă“, astfel că, pe parcursul unui an, un administrator de la Apavital a câştigat aproximativ 33.000 de lei, iar unul de la Aeroport, 45.000, conform declaraţiilor de avere. Asta pentru că şedinţele de la regia aeroportuară sunt mai dese decât cele de la societatea de apă.

Comentarii