Postări buclucaşe

luni, 24 iunie 2019, 01:50
1 MIN
 Postări buclucaşe

Zilele trecute, am vrut să redistribui o amintire, o poză, zic eu, faină, făcută cu ani buni în urmă la Herrenberg lângă Stuttgart, orăşelul şvăbesc unde mama şi-a petrecut seara vieţii (Lebensabend), cum atât de frumos sună-n limba germană. Prinsesem o vitrină Zinser (mic lanţ regional de magazine mari cu haine, gen C&A, dar oarecum mai de calitate, respectiv mai scump) în rearanjare: nişte manechine goale, parţial dezasamblate. Poza am făcut-o în februarie 2008 (când mama a împlinit 85 de ani), iar de postat prima oară pe FB am postat-o în 17 iunie 2013, dându-i titlul "Tranziţie".

Şi ce să vezi: Facebook mi-a blocat redistribuirea amintirii, anunţându-mă că "această contribuţie contravine standardelor noastre comunitare privind nuditatea sau conţinuturile sexuale"!

Mi s-a oferit, totuşi, posibilitatea de-a "protesta", de-a cere, adică, reexaminarea (re)postării blocate: "Dacă soliciţi o reverificare, un colaborator al echipei noastre de review va mai verifica o dată postarea ta." Am solicitat-o. Încă-n aceeaşi zi de 17 iunie, am fost anunţat că "ne vom mai uita o dată la fotografia ta".

Şi ce să vezi: după două zile (cam mult, totuşi, ori te pomeneşti că chiar au multe reexaminări de efectuat?), victorie (ha-ha-ha): "Postarea ta e din nou accesibilă pe Facebook." Cu scuzele de rigoare: "Ne pare rău că am apreciat greşit postarea. Ne-am mai uitat o dată la fotografie şi am confirmat faptul că ea corespunde standardelor noastre comunitare. Vrem să-ţi mulţumim că ţi-ai luat răgazul să ceri o reverificare. Prin feedback-ul tău ne putem îmbunătăţi în continuare."

Na, ce să zic: politicoşi, feisbuchiştii (dacă facem abstracţie de tutuială).

Altfel, eu unul chiar n-am avut probleme de genul ăsta, cu o excepţie de pe la începutul anului. Acum, îmi pare rău că n-am cerut o (re)verificare şi atunci.

Postasem, pardon: am vrut să postez nişte capturi foto de pe Antena 3 şi România TV, cu citate "tari" pe burtieră (printre altele, din Lia Olguţa Vasilescu), în faţa televizorului eu unul având o bandă d-aia galbenă pe care scrie cu majuscule negre "CRIME SCENE DO NOT CROSS". Mi-au blocat postarea, iar eu m-am gândit că m-o fi raportat cineva, vreun fan PSD. Nu prea (mai) am eu d-ăştia printre prietenii mei de pe FB, dar, de, poate setarea era publică? Ori poate nu (mai) avem voie să postăm capturi de pe televizor?

Uite că-mi amintesc acum că o dată mi-a fost blocată şi o postare cu un cântec haios de Crăciun (în germană, dar împănat cu anglicisme) în interpretarea regretatului Udo Jürgens, motivându-se că ar fi o problemă cu drepturile de autor. Şi probabil aşa a fost, clipul video nefiind de pe Youtube – îl primisem de la cineva pe Whatsapp.

Dar să revin la CRIME-SCENE-ul din februarie: era în toi scandalul cu încercările disperate ale lui Dragnea&Co. (guvernanţi, televiziuni de curte) de-a o bloca pe Kövesi în candidatura ei pentru şefia Parchetului European: "Kövesi, acuzată de abuz în serviciu" (A3), "Kövesi a fost pusă sub acuzare", "Kövesi, ajunsă suspectă – atacă Justiţia", "O. Vasilescu: Kövesi are discurs de penal" (RomTV).

Acum, mă-ntreb doar atât: oare aveam sorţi de izbândă dacă ceream reverificarea şi atunci?

Michael Astner este poet, traducător şi publicist

Comentarii