Premiul Nobel pentru Chimie 2023, câștigat de Moungi Bawendi, Louis Brus şi Alexei Ekimov

miercuri, 04 octombrie 2023, 11:56
1 MIN
 Premiul Nobel pentru Chimie 2023, câștigat de Moungi Bawendi, Louis Brus şi Alexei Ekimov

Premiul Nobel pentru chimie 2023 a fost câștigat de Moungi G. Bawendi, Louis E. Brus şi Alexei I. Ekimov, a anunțat miercuri Academia Regală Suedeză de Ştiinţe, potrivit Reuters.

Premiul a fost acordat pentru „descoperirea și sinteza punctelor cuantice".

Nanoparticulele și punctele cuantice sunt utilizate în luminile LED și în ecranele TV și pot fi folosite și pentru a ghida chirurgii în timp ce îndepărtează țesuturile canceroase.

Premiul, vechi de peste un secol, este acordat de Academia Regală Suedeză de Științe și are o valoare de un milion de dolari.

Miercuri dimineață, cu puțin timp înainte de anunțul oficial, Academia Regală Suedeză de Ştiinţe a publicat din greșeală numele celor trei oameni de știință care au primit premiul Nobel pentru chimie 2023.

Bawendi este profesor la Institutul de Tehnologie din Massachusetts (MIT), Brus este profesor emerit la Universitatea Columbia, iar Ekimov lucrează pentru Nanocrystals Technology Inc.

Brus a fost angajat de AT&T Bell Labs în 1972, unde a petrecut 23 de ani, dedicându-și o mare parte din timp studierii nanocristalelor.

Bawendi s-a născut la Paris și a crescut în Franța, Tunisia și SUA. Bawendi a făcut cercetări postdoctorale sub conducerea lui Brus, apoi s-a alăturat MIT în 1990 și a devenit profesor în 1996.

Ekimov s-a născut în Uniunea Sovietică și a lucrat pentru Institutul Optic de Stat Vavilov înainte de a se muta în Statele Unite. În 1999, Ekimov a fost numit cercetător șef la Nanocrystals Technology Inc.

Comentarii