Preot, despre educaţia sexuală: Biserica nu încurajează desfrâul şi masturbarea

duminică, 31 mai 2020, 13:54
3 MIN
 Preot, despre educaţia sexuală: Biserica nu încurajează desfrâul şi masturbarea

Iulian Cristache, preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi, spune că subiectul privind educaţia sexuală la şcoală este un subiect greu şi că de mai mult timp asistă la un ping-pong între părinţii care vor ca aceste ore să facă parte din programa şcolară şi alţii care sunt împotrivă.

„Este clar că avem nevoie de educaţie sexuală, dar depinde de vârsta la care se implementează. Inclusiv anul trecut a fost un proiect cu acest subiect care a la comisia de învăţământ şi am atras atenţia: nu sunt de acord cu denumirea de «educaţie sexuală», pentru că această sintagmă va induce o stare de panică la nivel naţional, ci putem folosi expresiile «educaţie pentru sănătate», «educaţie pentru viaţă», care să cuprindă şi module specifice predate de specialişti, nu de profesoara de sport sau cea de limba şi literatura română, ci de medici şi psihologi“, spune Iulian Cristache.

Mult mai tranşant vizavi de acest subiect este preotul Eugen Tănăsescu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, care consideră că întreaga dispută se reduce la o singură întrebare: ce facem cu instinctul sexual: îl educăm sau îl cultivăm. Preotul recunoaşte că sunt minore care nasc, dar consideră că nu rezolvi un efect încurajând cauza.

„A încuraja desfrâul spunând că putem apela la mijloace contraceptive nu rezolvă problema. Din punctul de vedere al Bisericii, copilul trebuie să fie educat integrativ, adică să i se explice ce este viaţa sexuală, care sunt problemele, beneficiile şi după aceea să-şi păstreze, cum spune şi Scriptura, «vasul curat», adică echilibrul“.

El spune că educaţia sexuală începe în familie şi, dacă părinţii nu sunt în stare să facă acest lucru, copilul poate lua informaţii de la şcoală şi biserică. Eugen Tănăsescu spune că Biserica este de acord cu educaţia sexuală în şcoli, însă se opune formei în care aceasta se poate face. „Nu putem să fim de acord cu cultura desfrâului. Nu ştim exact ce conţine programa şi ne-am trezit că este o obligativitate, în schimb, la religie, deşi ştim ce conţine programa, este trecută la opţionale“.

Preotul spune că a văzut câteva propuneri, multe dintre ele fireşti, cum ar fi igiena organelor reproductive, ce este reproducerea, dar a citit şi propuneri care încurajează „chestiuni nefireşti şi necreştineşti“.

„Nu putem să încurajăm masturbarea ca fenomen firesc. Nu putem să încurajăm desfrâul ca fenomen firesc. Nu putem să încurajăm alte forme de perversiuni sexuale. Sunt tot felul de ONG-uri care vin cu astfel de propuneri“, concluzionează Eugen Tănăsescu. Din punctul său de vedere, dacă religia, care este un fundament al vieţii, este la opţional, aşa să fie şi educaţia sexuală. Conform unei statistici din 2019 a organizaţiei „Salvaţi copiii“, 12.906 adolescente sub 19 ani au fost la prima naştere, 3.657 la a doua şi 673 la a treia.

Citeşte articolul complet pe adevarul.ro

Comentarii