Prima campanile de donare de sânge din 2019, demarată de studente la Filosofie

marți, 08 ianuarie 2019, 21:59
2 MIN
 Prima campanile de donare de sânge din 2019, demarată de studente la Filosofie

La Centrul Regional de Transfuzie Sanguină (CRTS) din Iaşi se va desfăşura de astăzi până joi, 10 ianuarie, campania de donare de sânge „Unitatea Salvatoare“, sub motto-ul „Donează sânge, fii o unitate“. 

Mişcarea a fost iniţiată de patru studente de la Facultatea de Filosofie şi Ştiinţe Social-Politice, a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi. Persoanele care vor să doneze sunt aşteptate la CRTS, pe strada Nicolae Bălcescu, nr. 21, mai sus de Spitalul „Sfântul Spiridon“ din Iaşi, începând cu ora 7.00, până la ora 13.00. Pentru a dona sânge, cei interesaţi trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 19 şi 60 de ani, să nu fi suferit nicio intervenţie chirurgicală în ultima jumătate de an, să aibă peste 60 de kilograme, tensiunea arterială sistolică între 100-180 mmHG şi puls regulat, cuprins între 60 şi 100 de bătăi pe minut. Cei care se prezintă la CRTS nu trebuie să fi consumat băuturi alcoolice cu cel puţin 48 de ore înaintea donării, să nu fi mâncat grăsimi şi să nu se afle sub tratamentul unor anumite boli, precizate pe site-ul instituţiei.

Conform reprezentanţilor „Centrului“, timpul alocat unei persoane, începând de la completarea fişei, până la procesul de donare în sine, durează aproximativ o oră jumătate, iar cantitatea de sânge extrasă este de 450 de mililitri. Scopul acestei campanii, asemeni celor care s-au desfăşurat în ultimele luni la CRTS, este de a aduna cel puţin 80 de donatori pe zi, dar şi de a determina donatorii noi să se mai mai întoarcă la sediu. 

Comentarii