Cum vor vota astăzi consilierii locali?

Primăria apără bonusurile nesimţite ale directorilor societăţilor subordonate

marți, 31 martie 2020, 02:00
4 MIN
 Primăria apără bonusurile nesimţite ale directorilor societăţilor subordonate

Reprezentanţii municipalităţii au publicat ieri salariile fixe ale şefilor societăţilor subordonate. Veniturile nete ajung la 2.500 de euro pe lună. La acestea se adaugă bonusurile dacă sunt îndepliniţi «indicatori de performanţă» şi care pot dubla venitul net al directorilor. Pentru această componentă «variabilă», primarul Mihai Chirica arată că indicatorii de performanţă şi bonusurile au fost aprobate în Adunările Generale, iar veniturile managerilor sunt aprobate de Consiliile de Administraţie ale societăţilor. Ca şi cum am fi în companii private, şi nu controlate în totalitate de Primărie.

Municipalitatea a contrazis ieri, într-un comunicat, „minciunile lansate în spaţiul public de Răzvan Timofciuc“ privind cuantumul veniturilor directorilor şi administratorilor celor şase societăţi din subordinea Primăriei Iaşi. Consilierul liberal a făcut comparaţie între „desfrâul pe bani publici“ de la vârful acestor societăţi şi scăderea veniturilor a „zeci de mii de ieşeni care intră în şomaj tehnic“. El a prezentat o listă cu veniturile membrilor conducerilor executivă şi administrativă din fiecare societate. Timofciuc a mers mai departe, anunţând că va propune în şedinţa de astăzi a Consiliului Local înjumătăţirea acestora.

De altfel, şase proiecte aflate pe ordinea de zi a reuniunii au ca subiect adoptarea bugetelor de venituri şi cheltuieli pe anul în curs ale celor şase societăţi la care Consiliul Local este acţionar unic. Printre sumele prezentate în fiecare proiect se regăsesc şi cele rezervate contractelor de mandat, respectiv veniturilor directorilor şi administratorilor.

De exemplu, la Termo-Service SA, partea directorului din bugetul de cheltuieli este de 312.000 lei, ceea ce ar însemna 26.000 de lei lunar. Dar aceşti bani includ şi salariile de performanţă, care se pot acorda în număr de până la 12. Prin urmare, indemnizaţia directorului este mai mică, dar media poate să ajungă la 26.000 de lei brut pe lună, aşa cum prevede alocarea bugetară pe care consilierii locali o vor adopta astăzi.

Similar, bugetul rezervat la CTP contractelor de mandat totalizează 1,43 de milioane de lei, dar surse din cadrul companiei susţin că, peste indemnizaţia fiecărui director nu vin decât cel mult încă patru salarii drept bonus, dar acest lucru este la latitudinea Consiliului de Administraţie. La rândul lor, şi membrii CA primesc bonusuri, de regulă încă 6 indemnizaţii pe lângă cele 12 încasate de-a lungul unui an.

Timofciuc a precizat că s-a referit la însumarea celor două indemnizaţii, iar Municipalitatea a confirmat în comunicatul remis ieri presei că directorul executiv al Termo-Service SA are 17.319 lei indemnizaţie fixă şi că la aceasta se adaugă o componentă variabilă. Cum se calculează aceasta din urmă – este treaba consiliilor de administraţie. De regulă, criteriile de performanţă sunt îndeplinite fără excepţie, dar „conducerea municipalităţii consideră că este condamnabilă atitudinea consilierului local Răzvan Timofciuc care a lansat informaţii false“.

Colegul de partid al consilierului „rebel“, Mihai Chirica, a calificat dezvăluirile lui Răzvan Timofciuc drept „o nouă dovadă de analfabetism funcţional“, deşi pare mai degrabă o gravă lipsă de comunicare în interiorul PNL Iaşi.

Cu o singură excepţie, toate indemnizaţiile trec de 2000 de euro. Fără bonusuri

Comunicatul Primăriei clarifică şi cât încasează fiecare director şi fiecare administrator din cele şase societăţi. Potrivit documentului menţionat, indemnizaţiile lunare, fără bonusuri, care sunt propuse a fi acordate în anul 2020 sunt următoarele:

  • la SC EcoPiaţa SA, directorul executiv va avea 21.800 lei brut/ 12.753 lei net, iar un administrator, 2.200 lei brut/ 1.287 lei net;

  • la Compania de Transport Public, cei patru directori vo1r avea între 13.780-16.000 de lei brut, respectiv între 8061/9360 de lei net, iar un administrator 5.514 lei brut/ 3.226 lei net.

  • la SC Citadin SA, directorul va avea 19.950 lei brut/ 11.670 lei net, adjunctul, 17.100 de lei brut/ 11.115 lei net, iar un membru CA, 3.990 lei brut/ 2.593 lei net.

  • la SC Servicii Publice SA, directorul general va primi 20.526 lei brut/ 12.028 de lei net, directorul economic, 17.135 lei brut/ 11.137 lei net, iar un administrator, 6.854 lei brut/ 4.009 lei net.

  • la SC Salubris SA, directorul executiv va încasa 20.500 lei brut/ 11.992 lei net, iar un membru CA, 6.800 lei brut/ 3.978 lei net.

  • la SC Termo-Service SA, directorul va avea 17.319 lei brut/ 10.131 lei net, iar un administrator, 5.900 lei brut/ 3.451 lei net.

De la înjumătăţire la plafonare

Dar cum vor vota astăzi consilierii? Am încercat să aflăm de la liderul de grup al aleşilor colegi acum cu primarul, dar Eduard Boz a preferat să nu răspundă apelurilor telefonice.

Din afara Consiliului Local, preşedintele PSD Iaşi a propus o rezolvare mai diplomatică a situaţiei decât tăierea indemnizaţiei la jumătate, cerută de consilierul liberal „rebel“: îngheţarea acestor venituri la nivelul anului trecut. „Consider că este total inoportun şi chiar imoral ca, în situaţia în care sistemul medical din România se confruntă cu neajunsuri, indemnizaţiile să fie majorate substanţial. Un amendament de plafonare a acestor indemnizaţii la nivelul lui decembrie 2019 este unul just şi potrivit faţă de situaţia actuală“, ne-a declarat, ieri, Marius Ostaficiuc.

Comentarii