Scandalul creşelor: protestul mamelor în faţa Primăriei

Primarul Chirica a picat testul mămicilor în scandalul creșelor. Nici nu știa când s-a semnat criteriul de proximitate

vineri, 14 iunie 2019, 01:56
6 MIN
 Primarul Chirica a picat testul mămicilor în scandalul creșelor. Nici nu știa când s-a semnat criteriul de proximitate

Mihai Chirica s-a arătat mirat că ordinul a fost semnat după încheierea înscrierilor la creşă. „Da, domnule primar, la trei zile după ce au fost depuse toate dosarele“, i-a explicat o mamă. O altă femeie l-a întrebat dacă şi-a dat copilul la creşă. „Nu, nu a avut loc“, a răspuns Chirica

Părinţii ieşeni nemulţumiţi de lipsa locurilor în creşe, dar şi de modalitatea în care cele existente au fost distribuite, au protestat ieri în faţa Primăriei Municipiului Iaşi. Aceştia au scandat „Vrem locuri în creşe“, dar au afişat şi o serie de mesaje pe diferite pancarte. Astfel, părinţii au ţinut în braţe foi cu mesaje precum „Vrem creşă în cartier!“, „Vrem egalitate, nu proximitate“, „Dacă Grindeanu a putut retrage OUG 13, şi dumneavoastră puteţi retrage Dispoziţia 1217, domnule primar“ sau „Vrem şanse egale la înscrierea la creşă pentru toţi copiii Iaşului!“. 
 
 
Situaţia lipsei locurilor la creşele ieşene este cunoscută de către părinţi de mai mulţi ani, însă aceştia au decis să protesteze după ce Primăria Municipiului Iaşi a introdus un nou criteriu de departajare a dosarelor, cel al proximităţii. Practic, prin introducerea acestuia, părinţii care locuiesc în cartierele fără creşe pierd aproximativ o treime din punctaj. Mai mult, la modul în care a fost pus în practică acest criteriu al proximităţii, doar părinţii cu domiciliul la aproximativ 500 de metri de creşă puteau beneficia de punctajul acordat de criteriul proximităţii chiar dacă îşi înscriau copilul la cea mai apropiată creşă. Prin urmare, ieşenii din cartiere precum Dacia, CUG, Frumoasa, Nicolina 2 sau Bucium sunt puşi în aceeaşi oală, într-o anumită măsură, cu cei din afara oraşului.
Mitingul părinţilor a început în jurul orei 10.00, aceştia venind pregătiţi cu o serie de pancarte. După mai puţin de 15 minute, unul dintre angajaţii Primăriei i-a invitat pe părinţi în sediul instituţiei, însă aceştia au refuzat, invitându-l pe primar la discuţii în faţa Primăriei.
 
Chirica: „Creşe de stat nu am făcut niciuna“
 
„Sunt părinţi care lucrează amândoi şi nu au primit creşă pentru copilul lor, dar au primit copii care au un părinte acasă. Este corect aşa?“, întreabă una dintre mame. Motivul pentru care ar fi apărut această situaţie, explică angajaţii Primăriei, este acela că acel părinte care figurează că nu lucrează ar începe jobul de la 1 ianuarie. Cu toate acestea, el i-a luat locul unuia care are nevoie de creşă mult mai repede. O altă mamă, părinte a trei copii, are, de asemenea, un punctaj mai mic în urma introducerii criteriului de proximitate. Aceasta povesteşte că se află în situaţia în care deşi grădiniţa la care învaţă unul dintre copiii mai mari este gard în gard cu creşa, copilul cel mai mic nu a acumulat punctajul necesar. 
 
Pus în faţa acestor fapte, primarul afirmă că va verifica modul în care a fost făcută distribuirea, însă insistă că principala problemă în acest caz este lipsa locurilor la creşă. Una dintre mame îl întreabă însă de cât timp este primar al Iaşului şi, în acest timp, câte creşe de stat a construit. Primarul i-a răspuns că se află de patru ani la conducerea Primăriei, iar în acest timp nu a făcut nicio creşă. „Creşe de stat nu am făcut niciuna, în schimb am început să le modernizăm pe toate şi s-a dublat şi modernizarea creşelor, iar numărul de locuri a crescut cu aproximativ 60“, explică Mihai Chirica.
 
„O să-i periem pe toţi de pe liste“
 
Aceeaşi mamă îi explică primarului că ea locuieşte în Nicolina 2 şi nu a prins loc la creşă în Nicolina 1, deşi există mame care nu lucrează, dar au prins loc. Primarul îi explică că motivul este acela că, în concepţia sa, „nu este anormal să ai creşa la parterul blocului şi să îţi cauţi creşă în alt cartier“. Aceeşi mamă îl întreabă pe primar şi dacă copilul lui a intrat la creşă, iar acesta i-a răspuns: „Nu, nu a avut loc“. Părintele a amintit apoi şi de faptul că primarul nu a reuşit să construiască creşe, însă i-a cumpărat casă băiatului său. Părinţii cer însă insistent anularea criteriului de proximitate, primarul refuzând în primă instanţă, explicaţia sa fiind aceea că „mut problema de la dumneavoastră la ceilalţi copii“. Tot părinţii îi explică că introducerea acestui criteriu nu a fost corectă şi prin faptul că a fost inclus după încheierea perioadei de înscriere. „Cum a fost introdus după încheierea perioadei de înscriere?“, întreabă Mihai Chirica. „Da, domnule primar, la trei zile după ce au fost depuse toate dosarele“, explică o mamă.
 
Mama în concediu, copilul la creşă
 
Primarului i se prezintă o serie de exemple şi argumente, iar edilul recunoaşte într-un final că „Nu mi se pare corect ca o mămică să stea în concediu de maternitate şi cu copilul la creşă“, părinţii subliniind faptul că sunt deja astfel de situaţii din cauza introducerii criteriului de proximitate. „O să-i periem pe toţi de pe liste şi vor intra ceilalţi copii în ordinea descrescătoare punctajului“, promite primarul.
 
 
De asemenea, Mihai Chirica afirmă că spaţiul care va fi amenajat drept creşă la Hotelul Municipal va funcţiona pentru cartierele fără astfel de spaţii, urmând ca acolo să fie disponibile aproximativ 200 de locuri. De asemenea, acesta dispune, de faţă cu părinţii, să fie făcute din nou o serie de liste fără a mai fi introdus criteriul proximităţii şi să fie comparate cele două liste pentru a vedea dacă în acest fel se rezolvă situaţia, urmând să fie publicat apoi, pe pagina oficială a Primăriei, rezultatul analizei. De asemenea, recunoaşte că punctajul acordat pentru criteriul de proximitate este disproporţionat şi de aceea s-a creat dezechilibru.
 
Ce spune comunicatul oficial al Primăriei după întâlnirea cu părinţii
 
Comunicatul oficial al Primăriei prezintă, în prima parte a acestuia, motivele pentru care a apărut această situaţie. Astfel, situaţia ar fi fost creată din cauza intrării în renovare şi extindere a două creşe, 1 şi 10, dar şi a creşterii demografice, în 2017 fiind 578 de solicitări pentru 376 de locuri, în 2018 au fost 501 locuri şi 903 dosare, iar la înscrierea din acest an au fost 905 de dosare pentru 325. De asemenea, în ceea ce priveşte criteriul de proximitate, aproximativ 12% din dosare au fost depuse de părinţi cu domiciliul în Zona Metropolitană, din Miros­lava, Dancu, Aroneanu, Ciurea, Tomeşti, Valea Lupului etc., iar 4% sunt depuse de părinţi cu viză de reşedinţă. „Astfel, menirea acestui criteriu era aceea de a proteja interesele cetăţenilor Municipiului Iaşi în raport cu cele ale locuitorilor din comunele limitrofe. Ţinând cont însă de nemulţumirile exprimate de părinţii veniţi astăzi în faţa Palatului Roznovanu, primarul Mihai Chirica a cerut reprezentanţilor Direcţiei Creşe să facă două tipuri de evaluări ale dosarelor, una în varianta iniţială şi una care include criteriul proximităţii. Compararea rezultatelor celor două evaluări, care trebuie finalizată săptămâna viitoare, va face posibilă identificarea unor cazuri speciale de părinţi care, poate, au pierdut puncte pe fondul aplicării prea rigide a criteriului proximităţii. Astfel, în urma analizei va fi adoptată modalitatea de evaluare care satisface cele mai multe cereri şi care este cea mai echitabilă“, se arată în comunicatul oficial emis de Primăria Municipiului Iaşi. 

Comentarii