Chirica ne sperie din nou cu măsuri radicale, pe care le „vântură“ de câţiva ani

Primarul: noi sensuri unice în oraş, dar şi benzi dedicate autobuzelor

luni, 25 februarie 2019, 02:50
2 MIN
 Primarul: noi sensuri unice în oraş, dar şi benzi dedicate autobuzelor

Municipalitatea anunţă că va încheia un acord cu Facultatea de Mecanică a UTI, în cadrul căreia funcţionează un Centru de cercetare în siguranţă rutieră. Acesta va studia care vor fi străzile ce vor deveni sensuri unice, şi unde se poate implementa sistemul benzii dedicate exclusiv mijloacelor de transport în comun.

Primăria apelează la Universitatea Tehnică „Gh. Asachi“ în încercarea de a mai rezolva unele probleme de circulaţie rutieră din oraş. În acest sens, municipalitatea va încheia un acord cu Facultatea de Mecanică, în cadrul căreia funcţionează un Centru de cercetare în siguranţă rutieră. Scopul acordul vizează, în principal, realizarea a trei studii ce fac referire la sensuri unice, benzi dedicate transportului public şi crearea de noi spaţii pietonale. În privinţa benzilor dedicate transportului în comun, primele artere vizate ar fi şoseaua Nicolina, apoi bulevardul Nicolae Iorga.

În cadrul Facultăţii de Mecanică, Centrul de cercetare în siguranţă rutieră desfăşoară activităţi de cercetare în ceea ce priveşte managementul traficului rutier, determinarea prin studiu în timp real a punctelor critice în trafic, fluidizarea traficului în punctele critice, estimarea poluării datorată traficului pe baza compoziţiei parcului auto, expertizarea tehnică a accidentelor rutiere şi evlauarea din punct de vedere tehnic a autovehiculelor.

Acordul între cele două entităţi prevede ca Facultatea de Mecanică să realizeze trei studii: identificarea şi analiza posibilităţilor de introducere a sensurilor unice de circulaţie, introducerea benzilor de rulare dedicate transportului public şi analize de fundamentare pentru transformarea unor spaţii circulabile în spaţii pietonale. Pentru serviciile Centrului, Primăria va achita maximum 300.000 lei şi va pune la dispoziţia studenţilor şi cadrelor didactice toate informaţiile necesare elaborării studiilor şi analizelor de trafic. „Având în vedere dinamica traficului rutier în municipiu, care necesită luarea unor decizii în ceea ce priveşte asigurarea fluenţei, găsirea unor soluţii concrete pentru îmbunătăţirea managementului traficului şi în contextul în care rolul universităţii (…) propunem încheierea unui acord de colaborare cu Facultatea de Mecanică“, se arată în proiectul de hotărâre pentru aprobarea protocolului ce va fi adoptat în plenul Consiliului Local, cu ocazia şedinţei ordinare din 28 februarie.

Ideea introducerii benzilor unice de circulaţie dedicate transportului public este vehiculată de conducerea Primăriei de mai mulţi ani, dar, până acum, în ciuda chiar unor termene asumate, promisiunile nu au fost puse în practică. 

Comentarii