Primul an în care moaştele Sfintei Parascheva au fost expuse şi pe 15 octombrie

marți, 16 octombrie 2018, 01:59
3 MIN
 Primul an în care moaştele Sfintei Parascheva au fost expuse şi pe 15 octombrie

Cifrele pelerinajului de anul acesta i-au surprins şi pe reprezentanţii Mitropoliei. Recordul de stat la coadă: peste 18 ore.

Cinci zile de pelerinaj, aproximativ 135.000 de pelerini, mai mulţi decât au fost anul trecut. La Calea Sfinţilor, organizatorii au estimat peste 25.000 de participanţi, un număr similar fiind şi la slujba de pe pietonal, de duminică. Cifrele pelerinajului de anul acesta i-au surprins şi pe reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, pr. Constantin Sturzu explicând că nu îşi aminteşte un an în care moaştele Sfintei Parascheva să fie expuse pentru închinare şi în ziua de 15 octombrie.

„În general, în zorii zilei de 15 octombrie, rândul de pelerini era atât de scurt încât racla cu moaştele putea fi reintrodusă în catedrală. În felul acesta este şi o surpriză pentru noi. De fapt, pelerinii ne-au cam surprins anul acesta, cum nu o dată suntem surprinşi de credincioşii noştri, care, iată, inclusiv nouă clericilor ne dau adevărate lecţii, avem de învăţat de la ei“, a declarat pr. Constan­tin Sturzu.

În cursul zilei de ieri, de la ora 17, moaştele Sfintei Parascheva au fost retrase în Catedrala Mitropolitană, iar credincioşii care mai voiau să se închine au format o nouă coadă organizată în curtea interioară a Mitropoliei.

„S-a vorbit despre pelerinajul din acest an ca fiind un pelerinaj al recordurilor. Într-adevăr, a fost un număr mult mai mare de pelerini decât în alţi ani şi la Calea Sfinţilor, şi la Liturghia din 14 octombrie. Dar eu cred că adevărata noastră provocare este să învăţăm să lucrăm nu cu mulţimile, ci cu persoana, deci, în continuare, noi vom încerca să ne concentrăm atenţia pe fiecare persoană în parte, şi asta rămâne o provocare şi pentru pelerinajul din anii următori, dar şi pentru misiunea pe care o are biserica în fiecare zi acolo unde este ea prezentă“, a completat pr. Constantin Sturzu.

În cele cinci zile de pelerinaj, aproximativ 500 de persoane au solicitat intervenţia echipajelor de prim ajutor, dar nu a existat niciun caz care să le fi pus viaţa în pericol.

Gruparea de Jandarmi din Bacău nu a reclamat nicio problemă majoră, fiind acordate amenzi în general pentru cerşetorie şi comerţ fără autorizaţie.

„Anul acesta, ca şi în alţi ani, am întâmpinat un număr mare de participanţi. Gruparea de Jandarmi Bacău a asigurat împreună cu structurile Ministerului Afacerilor Interne măsurile de ordine şi siguranţă publică pentru ca accesul la acest pelerinaj să se desfăşoare în condiţii cât mai bune. Nu am întâmpinat situaţii deosebite care să nu poată fi rezolvate punctual, şi cu bucurie putem spune că misiunea a fost îndeplinită“, a declarat plutonierul Alexandru Mormenchi.

Conform mai multor mărturii, cel mai mult s-a aşteptat la coadă anul acesta aproximativ 18 ore.

Comentarii