Privilegiatura românească

luni, 15 martie 2021, 02:50
1 MIN
 Privilegiatura românească

În loc de motto: „Pe ale ţării dragi ogoare, noi cu spor muncim…“

Şi doar cu spor(uri) noi muncim de zor. Of, măcar de-ar face-o!

Poftim, o mică listă:

Spor de antenă.

Spor de calculator.

Spor de complexitatea muncii.

Spor de condiţii grele, vătămătoare sau periculoase (CCR, de pildă) – 15%.

Spor de conducere formaţie.

Spor de confidenţialitate (CCR, de pildă) – 5%.

Spor de consemn la domiciliu.

Spor de covid (recent, evident).

Spor de doctorat (CCR, de pildă) – 15%.

Spor de izolare.

Spor de noapte.

Spor de periculozitate.

Spor de praf.

Spor de risc.

Spor de ruşine.

Spor de stres/suprasolicitare neuropsihică (CCR, de pildă) – 25%.

Spor de toxicitate.

Spor de tunel.

Spor de (lucrat în) ture.

Spor de vechime – de la 10 la 30% (la vechime de peste 20 de ani).

Spor de weekend (spor de muncă în zilele de repaos/sărbători legale în instituţiile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor) – 100%!

Spor de uzură prematură a organismului.

Etc. etc.

Mă şi mir că nu există spor de prezenţă – de pildă pentru odraslele de politicieni plasate prin diverse structuri bugetare, dintre care unele, cum a aflat presa, cele mai nesimţite, desigur, nici măcar nu se duc la slujbă. Lor, deci, ar trebui să li se dea un spor de prezenţă la slujbă, nu?

Violeta Alexandru, fosta şefă a Ministerului Muncii, a numărat peste 50 de sporuri, considerând că încă nu le-a identificat pe toate… Sporurile acestea pot merge, după cum se poate vedea, până la 100%!

Am notat în paranteză, ca exemplu, o instituţie care primeşte sporuri, asta ca să se vadă că un bugetar de lux poate primi şi câte patru sporuri, care pot însuma, în cazul judecătorilor CCR, 60% din salariul de bază, căci nu cred să fie vreunul fără doctorat pe acolo. Unde mai pui că două dintre sporuri li se dau cam pentru acelaşi lucru: 25% spor de stres/suprasolicitare neuropsihică şi 15% spor de condiţii grele, vătămătoare sau periculoase!???

Ce să mai: nesimţire groasă cât complexul rezidenţial al bugetarului Dragnea din Alexandria (ca să nu zic cât Casa Poporului)!

Apoi, desigur, fix e doar cuantumul procentual, iar exemplul angajaţilor de la Parlament arată cum se distribuie sporul, în funcţie de funcţie (şi de salariu): aceştia primesc lunar 15% din salariu pentru condiţii vătămătoare (date de, vezi Doamne, undele electromagnetice ce se propagă prin clădire). „Deşi toţi bugetarii de aici lucrează în aceleaşi condiţii vătămătoare”, am citit pe digi24.ro, „sporul şefilor ajunge să fie şi de opt ori mai mare faţă de al angajaţilor de rând”. Păi, nu? Evident că pe şefi undele electromagnetice îi afectează mult mai mult decât pe angajaţii de rând: un secretar general primeşte 3.030 de lei, pe când un muncitor necalificat ia şi el acolo 285 de lei!?? …

Alt exemplu, via hotnews.ro (Salariile din Metrorex: Peste 80% din cei aproape 6.000 de angajaţi iau în mână peste 5.000 de lei/ Un sfert dintre angajaţi au net pe lună peste 1.500 de euro. Toţi angajaţii primesc „spor de tunel”): „Printre sporurile calculate pentru salariile angajaţilor de la metrou se numără «sporul de tunel» (20%-40%), spor de condiţii nocive (noxe) (10%), spor de zile festive (weekend & sărbători legale) (100%), spor de noapte (25%), spor de conducere formaţie, spor doctorat, precum şi sporul de vechime (până la 25%).”

Okay, problema cea mare nu sunt neapărat sporurile în sine (bine, bine, în unele cazuri sunt: dacă iei spor de confidenţialitate când profilul tău de job exact asta presupune…). Problema cea mare e pe de-o parte cuantumul procentual (şi nu fix!), pe de-o parte, pe de alta, faptul că beneficiază de sporuri aproape tot angajatul bugetar, indiferent dacă se încadrează au ba în condiţiile prescrise de lege. Aşa-numitul „spor de tunel” de la Metrorex e grăitor: nu-l primesc doar angajaţii care chiar lucrează în subteran, ci toţi, inclusiv funcţionarii de prin birouri!??

Gata, mi s-a făcut greaţă. Închei. Nu înainte să mai spun că şi pensiile speciale fac parte, desigur, din acelaşi peisaj de privilegiatură. Iar colac peste pupăză sau cireaşa de pe tort: să faci parte din privilegiatură şi să ieşi la pensie (adică într-o veselă vilegiatură) la 45 de ani cu o pensie mai mare decât salariul tău pe ultimul an înainte de pensionare! Cum? Păi, legal, prin legile votate de guvernele PSDragnea, pe când au încercat să cumpere categorii întregi de bugetari pe de-o parte şi să slăbească justiţia, de pildă, pe de altă parte, dându-le de exemplu magistraţilor (şi poliţiştilor) posibilitatea de-a ieşi la pensie înainte de vreme cu nişte pensii uriaşe, fără nicio legătură cu contribuabilitatea, nici măcar cu salariul propriu-zis de dinainte de pensionare. Mă întreb dacă mai există vreo ţară din lume în care se iese la pensie cu pensie mai mare decât salariul avut înainte? Mira-m-aş, dar n-am cui.

Michael Astner este poet, traducător şi publicist

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii