Proces de ultraj. L-a agresat pe poliţistul care i-a trimis mesaje pe messenger iubitei lui. Ce a decis instanţa?

sâmbătă, 19 noiembrie 2022, 02:50
3 MIN
 Proces de ultraj. L-a agresat pe poliţistul care i-a trimis mesaje pe messenger iubitei lui. Ce a decis instanţa?

Un ieşean din Mogoşeşti-Siret a fost obligat să se cuminţească timp de doi ani pentru a nu ajunge după gratii. L-a ameninţat cu moartea pe ajutorul şefului de post, considerându-se persecutat de acesta.

În exercitarea atribuţiilor de serviciu, Ş.L.F. a contactat-o pe concubina lui Ioan Sîrbu pe aplicaţia Messenger a Facebook. Femeia i-a spus că nu vrea să comunice în acest mod, pentru că ar putea avea probleme cu bărbatul său. Poliţistul i-a cerut atunci să-l sune, pentru a lămuri motivul contactării sale. Nici această variantă nu a fost acceptată de femeie, aşa că Ş.L.F. i-a transmis că o va cita procedural şi a încheiat discuţia.

După câteva ore, pe când se afla în curtea postului de poliţie discutând cu un localnic, Ş.L.F. a fost sunat de Sîrbu, care a început să îl înjure, să îi adreseze cuvinte obscene, spunându-i şi că îi pare rău că nu i-a rupt capul când l-a întâlnit ultima oară. Poliţistul a dat telefonul pe speaker şi l-a întrebat pe Sîrbu dacă e sigur că ştie cu cine vorbeşte, dar scandalagiul nu avea dubii.

După o jumătate de oră, pe când poliţistul pleca spre casă şi aştepta în staţie sosirea unui maxi-taxi, peste drum a oprit un autoturism din care a coborât Sîrbu. Acesta a venit până la jumătatea drumului, adresându-i poliţistului injurii şi ameninţări, spunându-i că îl va prinde când este singur în Muncelu de Sus şi „îi va rupe capul”. Incidentul a avut ca urmare un dosar penal şi un proces pentru ultraj.

În faţa judecătorilor din Paşcani, Sîrbu a recunoscut că-l înjurase pe poliţist, dar nu şi că îl ameninţase cu acte de violenţă. Declaraţiile martorilor l-au contrazis însă. Sîrbu a explicat în instanţă şi că îl înjurase pe poliţist pentru că acesta îi propusese concubinei sale să îi facă o vizită acasă şi că o invitase la o cafea.

Din capturile din conversaţia purtată pe Messenger nu reieşea însă nimic de acest gen. „Din toate mijloacele de probă reiese în mod evident că a existat o ameninţare în sensul că Sîrbu Ioan i-a spus lui Ş.L.F. că îl va agresa fizic când îl va întâlni singur în satul Muncelu de Sus, sat unde inculpatul îşi are domiciliul”, au consemnat judecătorii. Aceştia au reţinut că cei doi se află în conflict de mai multă vreme, Sîrbu considerând că a fost amendat în mai multe rânduri pe nedrept de poliţist.

Sîrbu mai fusese cercetat pentru ameninţări adresate anterior lui Ş.L.F., dar procurorii clasaseră dosarul. Judecătorii au ţinut cont de acest lucru şi l-au condamnat la 6 luni de închisoare, cu suspendarea executării pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani, ca şi la plata a 4.000 lei drept daune morale către poliţist. Dacă, pe parcursul termenului de încercare, Sîrbu va continua să-l ameninţe pe Ş.L.F., condamnarea va deveni executabilă. 

Comentarii