De Business

Punem punctul pe știi

Producătorii de alimente sunt obligaţi să limiteze drastic acizii trans din alimente

marți, 28 iulie 2020, 16:41
1 MIN
 Producătorii de alimente sunt obligaţi să limiteze drastic acizii trans din alimente

Parlamentul României a adoptat marţi un proiect de lege privind limitarea conţinutului de acizi graşi trans în alimente, la un an după ce UE a adoptat un regulament similar. Acizii graşi trans (AGT) sunt unii dintre cei mai nocivi compuşi din alimentele procesate, responsabili pentru declanşarea bolilor cardiovasculare, diabetului sau cancerului. Proiectul de lege, iniţiat de USR, prevede limitarea acestor AGT la maximul 2 grame la 100 de grame de grăsimi în conţinut alimentelor.

Potrivit iniţiatorului, Adrian Wiener, studiile arată că în România aceşti acizi graşi trans sunt prezenţi în margarină, chipsuri, biscuiţi, popcorn pentru microunde, torturi preambalate, super (inclusiv concentrate la plic), sosuri, cereale preambalate şi napolitane.

Un aport zilnic de acizi graşi trans peste limita de 2% impusă de lege creşte riscul de deces prin boală cardiovasculară cu 20-32%, potrivit unor studii citate în nota de fundamentare de senatorul – medic Adrian Wiener. Mai mult, aceleaşi studii arată că aceşti acizi cresc riscul de accident vascular cerebral, diabet zaharat, obezitate, neoplazii şi Alzheimer.

Iniţiatorii proiectului arată în nota de fundamentare că reglementarea va avea în România ”un impact major, semnificativ mai mare decât în alte state UE” din cauză că incidenţa bolilor cardiovasculare în România este mult peste media europeană, în timp ce prevenţia cardiovasculară este mult mai scăzută.

SURSA: G4MEDIA

 

 

Comentarii