Proiect ieşean apreciat de Comisia Europeană

joi, 04 martie 2021, 02:50
2 MIN
 Proiect ieşean apreciat de Comisia Europeană

Proiectul ieşean „Traista cu sănătate. Tradiţii sănătoase pentru copiii sănătoşi”, a fost premiat la începutul acestei luni de către Comisia Europeană. Proiectul s-a clasat pe locul I la categoria „Healthy Lifestyle Cities”, în cadrul ceremoniei 2020 EU Health Award, care a avut loc pe 2 martie. În cadrul evenimentului au fost desemnaţi câştigătorii la nivel european ai oraşelor, ONG-urilor, şcolilor şi grădiniţelor care promovează vaccinarea şi dezvoltă obiceiuri sănătoase la copiii.

La categoria „Healthy Lifestyle Cities”, Iaşul a surclasat proiectele din Ungaria şi Spania, fiind considerat ca fiind un model pentru cei care doresc să promoveze stilul de viaţă sănătos şi şcolile sănătoase. Programul „Traista cu sănătate. Tradiţii sănătoase pentru copiii sănătoşi” a fost iniţiat de prof. univ. dr. Veronica Mocanu (FOTO) de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi, fiind implementat în grădiniţele şi şcolile din Iaşi din 2012, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi şi Primăria Iaşi. „Este un program care implică comunitatea şi care are ca scop dezvoltarea unor comportamente sănătoase privind alimentaţia şi stilul de viaţă, având la bază tradiţiile culturale locale. În acest proiect pilot 4.000 de copii au beneficiat de lecţii de nutriţie care au avut ca suport educaţional pachetul Traista cu sănătate. Activităţile interactive cu preşcolarii şi elevii din clasele primare privind alimentaţia sănătoasă, sportul şi mişcarea, concursurile atractive pe platforma proiectului, atelierele cu părinţii, cursurile de formare a profesorilor, etc”, au precizat reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi.

Premiul oferit constă şi într-o sumă de bani care poate fi folosită în implementarea de activităţi în cadrul proiectului. Prof. univ. dr. Veronica Mocanu, iniţiatorul programului, a precizat că „Am lucrat din greu în ultimii 8 ani pentru a atrage atenţia asupra problemelor legate de excesul de greutate în rândul copiilor din România, cât şi pentru a promova un mod de viaţă sănătos prin alimentaţie şi sport. Premiul de astăzi este atât o bucurie, dar şi o mare obligaţie pentru noi de a continua proiectul, de a ajunge cu materialele în cât mai multe şcoli din Iaşi şi apoi din ţară”, a precizat cadrul didactic universitar.

În acest proiect pilot aproximativ 4.000 de copii au beneficiat de lecţii de nutriţie, fiind realizate şi activităţi cu părinţi şi cadre didactice de la mai multe unităţi de învăţământ din Iaşi. 

Comentarii