Prutul depăşea cu peste un metru cota de inundaţii la intrarea în țară

luni, 15 iunie 2020, 08:21
2 MIN

Nivelul râului Prut la intrarea în România depăşea, luni dimineaţă, cu 122 de centimetri cota de inundaţii, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Botoşani, Dorina Lupu.

Potrivit acesteia, la ora 8.00, râul Prut măsura 592 de centimetri, în condiţiile în care cota de inundaţii este stabilită la 470 de centimetri.

„Tendinţa este de creştere”, a precizat Lupu.

La Rădăuţi Prut cota de atenţie a fost depăşită cu 41 de centimetri.

Hidrologii au emis, de duminică seară, o avertizare Cod portocaliu de inundaţii pentru râul Prut, de la intrarea în ţară până la acumularea Stânca-Costeşti.

UPDATE: Precizările prefectului Marian Grigoraş:

“Ca urmare a precipitațiilor din ultimele zile, în bazinul superior al râului Prut, pe teritoriul Ucrainei, s-a format o viitură care a generat emiterea codului protocaliu hidrologic pe sectorul Oroftiana – acumulare Stânca Costești.

Potrivit datelor furnizate de reprezentanții Administrației Bazinale de Apă Prut-Bârlad, la ora 12.00, la intrarea în țară, la stația hidrometrică Oroftiana,nivelul depășea cu 133 cm cota de inundație, iar în aval, la stația hidrometrică Rădăuți-Prut, nivelul este +80 Cota de Atenție, debitul având valoare de 633 mc pe secundă.

Pentru atenuarea în siguranță a viiturii, la acumularea Stânca Costești se efectează manevre de evacuare de debite controlate, pentru a nu crea efecte negative în aval, acumularea Stânca Costești având capacități suficiente pentru atenuarea în siguranță a viiturii.

Angajații Administrației Bazinale de Apă Prut-Bârlad, prin Sistemele de Gospodărire a Apelor, monitorizează tranzitarea viiturii de pe cursul de apă Prut. Ca măsuri de siguranță, au fost informate și UAT-urile limitrofe râului Prut, precum și folosințele din aval.”

Comentarii