Psihologia, detronată de Kinetoterapie. Analiză ZDI: admitere cu 10 pe loc şi alte surprize

miercuri, 21 iulie 2021, 02:00
2 MIN
 Psihologia, detronată de Kinetoterapie. Analiză ZDI: admitere cu 10 pe loc şi alte surprize

La unele specializări de la „Cuza“ a fost şi astfel de concurenţă. „Ziarul de Iaşi” vă prezintă astăzi o analiză a cifrelor admiterii de aici.

Concurenţa de anul acesta de la concursul de admitere organizat pentru facultăţile Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, deşi previzibilă pe alocuri, nu este una lipsită de surprize. În mod concret, există o concurenţă record la unele specializări, care i-au surprins inclusiv pe reprezentanţii facultăţilor respective. În primul rând Kinetoterapia, de la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport (FEFS), îşi consolidează poziţia drept cea mai căutată specializare, după ce fusese devansată de Psihologie în urmă cu câţiva ani. Anul acesta cifrele sunt impresionante: au fost 254 de dosare depuse pe 25 de locuri la buget, o concurenţă de 10.16 pe loc.

Pe locul al doilea în rândul specialităţilor la nivelul universităţii vine Informatica economică, de la Facultatea de Economie şi Administrare a Afacerilor. Aici au fost depuse 500 de dosare, aproape un sfert din cele depuse în total la FEAA, pe 66 de locuri la buget, fiind o concurenţă totală de 7,57 de candidaţi pe un loc.

La FEFS a fost concurenţă mare şi la specializarea Sport – unde au fost depuse 240 de dosare pe 38 de locuri bugetate, rezultând o concurenţă de 6,31 de candidaţi / loc bugetat.

La Psihologie, de la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei, unde în ultimii ani a crescut numărul locurilor la buget, a rămas o concurenţă semnificativă, de 5,09 candidaţi pe un singur loc, în contextul în care au fost depuse 596 de dosare pe 117 locuri la buget.

O surpriză anul acesta se remarcă la specializarea Pedagogia învăţământului primar şi preşcolar, tot de la Facultatea de Psihologie, unde au fost depuse 454 de dosare pe 120 de locuri la buget, fiind o concurenţă mare, de 3,78 pe un loc.

O altă specializare cu o concurenţă ridicată a fost la Facultatea de Filosofie şi Ştiinţe Social-Politice, unde au fost 164 de dosare pe 35 de locuri la Relaţii Internaţionale, rezultând o concurenţă de 4,68 pe un loc.

Reamintim că, numeric, cele mai multe dosare au fost depuse la Facultatea de Economie şi Administrare a Afacerilor, peste 2.000, dar cea mai mare concurenţă o are Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei, 6,19 pe loc, fiind urmată de Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport – 6,08 pe loc, şi de Facultatea de Drept – 5,54 pe loc.

Toate cifrele au fost calculate doar pentru locurile bugetate, fără taxă, ale facultăţilor. Chiar şi cele două facultăţi de Teologie şi-au acoperit, pe hârtie, integral locurile la buget, în timp ce la Matematică se păstrează, pentru al patrulea an la rând, o concurenţă ridicată, de 2,97 pe loc bugetat.

VEDEȚI AICI ȘI: Admitere: Se bat francezii pe locurile de la UMF, dar este dezastru la Farmacie

VEDEȚI AICI ȘI: Admiterea, punct final. Care sunt cele mai căutate facultăţi de la „Cuza“?

Comentarii