De Sănătate

Punem punctul pe știi

Rata mortalităţii evitabile din România este printre cele mai ridicate din UE

miercuri, 01 septembrie 2021, 12:54
4 MIN
 Rata mortalităţii evitabile din România este printre cele mai ridicate din UE

A afirmat Vlad Teodor Berbecar, preşedintele Autorităţii Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate (ANMCS). „Este greu să vorbim despre standarde de calitate, atunci când ai un buget limitat“, apreciază Conf. Dr. Liviu Oprea, preşedintele Colegiului Medicilor Iaşi.

„O componentă principală a fiecărui sistem de sănătate eficient o reprezintă calitatea serviciilor medicale şi siguranţa pacientului. Rata mortalităţii evitabile din România este printre cele mai ridicate din UE. Politici mai eficiente de sănătate publică şi prevenire precum şi un rol sporit pentru îngrijirea primară ar putea reduce substanţial mortalitatea. În România, managementul calităţii în domeniul asistenţei medicale ar trebui să asigure şi să îmbunătăţească calitatea asistenţei medicale şi siguranţa pacientului concentrând-se pe îngrijirea acestuia“, a declarat Vlad Teodor Berbecar, preşedintele Autorităţii Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate (ANMCS).

Această afirmaţie a fost făcută în această vară, în cadrul unei conferinţe internaţionale având ca temă „Managementul calităţii pentru asistenţa medicală primară şi ambulatorie în România: Experienţa internaţională“. „Că România are o rată importantă de mortalitate care ar putea fi evitată, este un adevăr. Un adevăr trist, dar real. Este o realitate că la ţară speranţa de viaţă este mai scăzută cu 10 ani, comparativ cu cei care trăiesc în oraşe. Pentru că, de exemplu, în suficiente localităţi nu există apă curentă, că apa scoasă din fântâni poate să aibă îngrăşăminte, nitriţi care, ajunse în organism, le pot afecta dramatic viaţa. Că sunt localităţi în care apa potabilă nu a fost separată de cea menajeră. Că oamenii din localităţile rurale au un acces limitat sau chiar deloc la asistenţă medicală. Că 38% din populaţia care trăieşte la ţară este îngrijită de doar 8% dintre medicii din România.

Şi aici vorbim doar despre medicina primară, acolo unde este, pentru că există, în continuare, localităţi în România care nu au medic de familie. Să mai vorbim, în acest context, de posibilitatea ca aceşti oameni să aibă acces la medicina de înaltă performanţă? Este bine că s-a făcut această conferinţă, dar acum ar trebui luate şi măsuri, ca aceste probleme să se remedieze“, a explicat Conf. Dr. Liviu Oprea, preşedintele Colegiului Medicilor (CM) Iaşi.

Conferinţa face parte din proiectul „Standarde de calitate pentru asistenţa medicală primară şi de ambulatoriu în România“, al cărui beneficiar este ANMCS. Proiectul este implementat cu finanţare din partea Uniunii Europene prin intermediul Programului de Sprijin pentru Reforme Structurale şi în cooperare cu Direcţia Generală Sprijin pentru Reforme Structurale (DG REFORM) a Comisiei Europene. În acest demers, ANMCS beneficiază şi de sprijinul unui consorţiu de consultanţi format din EY România, International Society for Quality in Health Care CLG (ISQua), Novel Research SRL şi Asociaţia CREST. În cadrul evenimentului, trei reprezentanţi ai instituţiilor responsabile de asigurarea standardelor de calitate în sănătate din Franţa, Danemarca şi Spania au împărtăşit experienţa privind elaborarea unor astfel de standarde, derularea procesului de acreditare şi beneficiile acreditării. În acelaşi timp, a fost dezbătut contextul românesc şi aspectele legate de valoarea adăugată a standardelor ANMCS, stadiul actual al managementului calităţii în sănătate şi noile materiale pentru furnizori şi evaluatori (i.e. manual şi ghiduri) menite să sprijine implementarea standardelor ANMCS.

O altă concluzie a celor prezenţi a fost aceea că în România, există o cunoaştere parţială sau limitată a standardelor ANCMS în rândul furnizorilor de asistenţă medicală, dar interesul este în creştere. „Sondajul derulat în cadrul proiectului a arătat că percepţia în rândul furnizorilor de asistenţă medicală reflectă o cunoaştere parţială sau limitată despre standardele ANCMS. Fiind invitaţi să declare în ce măsură cunosc subiectul standardelor ANCMS, doar unu din trei furnizori părea să cunoască aceste standarde.Sondajul a arătat, de asemenea, că deşi conştientizarea este limitată, importanţa standardelor de calitate este împărtăşită de participanţii la sondaj. Interesul pentru standardele de calitate ANCMS este unul ridicat şi în creştere“, a menţionat Michele Giove, Senior Manager EY: „Este greu să vorbim despre standarde de calitate, atunci când ai un buget limitat. Am mai vorbit despre acest lucru: atunci când trebuie să practici medicina după o lege de asigurări de sănătate care, pe hârtie, pare să îţi ofere aproape tot, dar ai un buget limitat, este greu să vorbeşti despre standarde de calitate în termeni reali“, a mai adăugat Conf. Dr. Liviu Oprea.

 

Comentarii