Războiul din Ucraina, ziua 11. Rușii nu-și vor putea folosi cardurile

duminică, 06 martie 2022, 09:00
4 MIN
 Războiul din Ucraina, ziua 11. Rușii nu-și vor putea folosi cardurile

Rusia continuă ofensiva în Ucraina, iar bătălii se duc în continuare în mai multe zone. Orașul port Mariupol este complet înconjurat și bombardat de șase zile consecutiv. Rusia și Ucraina căzuseră de acord pentru o încetare parțială a focului pentru evacuarea civililor, lucru ce nu s-a mai întâmplat după ce rușii ar fi continua să bombardeze. Putin a ieșit din nou public cu aminințări la adresa statelor occidentale să nu se ameste în conflict, iar președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut direct un ajutor senatorilor SUA. Premierul israelian a început un turneu de mediere în conflict.

UPDATE – Nou eșec în evacuarea civililor din Mariupol

Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (ICRC) a anunţat că a eşuat şi tentativa de duminică de evacuare a civililor din Mariupol, la fel ca sâmbătă. Separatiştii pro-ruşi şi Garda Naţională din Ucraina s-au acuzat reciproc că nu au reuşit să stabilească un coridor umanitar.

Un luptător din Regimentul Azov al Gărzii Naţionale a declarat că forţele ruse şi pro-ruse care au încercuit oraşul portuar cu aproximativ 400.000 de locuitori au continuat să bombardeze zonele care trebuiau să fie sigure. Oficialul separatist a declarat că doar aproximativ 300 de persoane au părăsit oraşul.

“Oamenii trăiesc în teroare în Mariupol, disperaţi să fie în siguranţă. Tentativa de astăzi de începere a evacuării a aproximativ 200.000 de oameni a eşuat. Tentativele ratate subliniază amsenţa unei înţelegeri detaliate şi funcţionale între părţile implicate în conflict”, a precizat ICRC pe Twitter.

“Oamenii din Mariupol şi din alte locuri din Ucraina trăiesc în situaţii disperate. Ei trebuie să fie protejaţi tot timpul. Ei nu sunt o ţintă. Oamenii au nevoie urgent de apă, mâncare, adăpost. Lucruri de bază în viaţă. Avem nevoie de garanţii de siguranţă pentru a putea să le aducem ajutoare”, a adăugat organizaţia.

UPDATE – O nouă încercare de evacuare a civililor din Mariupol

O nouă oprire temporară și parțială a focului ar trebui să intre în vigoare la Mariupol. Zeci de autobuze au plecat spre orașul asediat de ruși. Civilii pot părăsi orașul și cu mașinile personale, dar trebuie să se deplaseze în coloană cu autobuzele, în spatele mașinilor de Crucea Roșie.

UPDATE – 1,5 milioane de refugiați

Numărul oamenilor care au fugit de război din Ucraina a depăşit pragul de 1,5 milioane, ceea ce reprezintă cea mai rapidă criză a refugiaţilor de după al doilea Război Mondial, potrivit ONU.

UPDATE – Rușii au tras în cei ce plecau din Irpin

Rușii au deschis focul asupra oamenilor din Irpin care încercau să fugă din oraș.

UPDATE – Ce pierderi materiale au avut rușii

Ucraina ar fi reușit până acum să distrugă echipamente militare rusești în valoare de 3 miliarde de dolari, scrie publicația Forbes Ucraina. Tancurile distruse ar fi valorat circa 1 miliard, blindatele de luptă alte circa 600 de milioane de dolari, iar avioanele și elicopterele doborâte până acum puțin peste 1 miliard de dolari.

UPDATE – Rușii nu-și vor mai putea folosi cardurile

În câteva zile, rușii nu-și vor mai putea folosi cardurile bancareVisa și Mastercard au anunțat sâmbătă seară că suspendă toate operațiunile în Rusia. Asta înseamnă că oamenii nu vor mai putea folosi nici măcar automatele bancare, nu vor mai putea face plăți online și vor fi nevoiți să retragă banii de la ghișeu, ca în urmă cu câteva decenii.

INFO – Rezumatul de peste noapte, făcut de Radu Hossu pe Facebook

– Zelensky confirmă contra-atacul din Harkov și lasă de înțeles că el a fost eficient.

– Kiev, Harkov, Sumy, Mariopol, Odessa. Statusul e la fel ca în ultimele rezumate.

– Herson (axa sud). Mii de oameni au protestat în centrul orașului, rușii plecând din centru.

– 66.224 de Ucraineni s-au întors în țară să lupte împotriva rușilor.

– 3.000 de americani au depus actele pentru a se înrola în Legiunea Străină Ucraineană. Aproape toți sunt veterani care au luptat în Afganistan, Siria, Irak. (Când zic veterani, nu vă gândiți la oameni de 60 de ani, ci la tineri de 30-35-40 de ani).

– SUA discută o propunere Poloniei să ofere avioanele de producție sovietică (în principiu 23xMiG-29 și 18xSu-22) Ucrainei în schimb le va da gratuit F-16. Pentru asta, este totuși de votul Congresului. Momentan Biden i-a declarat lui Duda (presedintele Poloniei) că e de acord în principiu cu soluția. Dacă asta se întâmplă…

– …cel mai probabil și restul statelor cu aviație de producție rusească (Slovenia, Slovacia, România, Bulgaria) se vor alătura, cu garanția apărării spatiului lor aerian de celelalte state NATO.

– Ministrul Apărării din Australia spune că muniția și echipamentul militar trimis săptămăna trecută (în valoare de 70 milioane de dolari) a ajuns în Ucraina.

– VISA si Mastercard întrerup toate operatiunile din Rusia. Ce înseamnă mai exact asta? Cardurile VISA/Mastercard (emise extern) nu vor mai putea fi folosite în Rusia. Cele intern vor funcționa până la exprirare. No abia asta înseamnă o nucleară economică. Pentru că aceste companii dețin 71% din totalul cardurilor folosite acolo.

– Pe facebook si Twitter se anunță proteste masive în marile orașe americane de susținere a Ucrainei. În Europa la fel.

Comentarii