Războiul pe „Ecler la tavă” a fost tranşat definitiv în Justiţie

vineri, 01 martie 2024, 10:12
2 MIN
 Războiul pe „Ecler la tavă” a fost tranşat definitiv în Justiţie

Disputa juridică dintre cele două vloggeriţe culinare celebre, Jamila şi Laura Laurenţiu, privind reţeta "Eclerului la tavă", a ajuns la final cu un verdict definitiv. Jamila a pierdut procesul pe care îl intentase după ce videoclipul ei a fost blocat temporar pe YouTube şi va trebui să plătească cheltuieli de judecată rivalului său, Laura Laurenţiu. Magistraţii au decis că Laura a difuzat prima reţeta delicioasei prăjituri în România.

Disputa a pornit de la filmările în care Jamila prezenta reţeta "Eclerului la tavă", iar conflictul a escaladat atunci când varianta Jamilei a fost blocată pe YouTube timp de 17 zile în 2019, la cererea Laurei Laurenţiu, care prezentase aceeaşi reţetă cu trei ani înainte.

Ce a spus Laura Laurenţiu despre "Ecler la tavă"

Laura Laurenţiu a argumentat că a fost deranjată de faptul că videoclipul Jamilei avea acelaşi titlu, aceeaşi imagine ilustrativă şi promitea acelaşi lucru publicului, generând confuzie. De asemenea, a adus în discuţie asemănările la nivelul ingredientelor folosite. În ciuda acestor acuzaţii, Jamila nu a menţionat inspiraţia din partea Laurei Laurenţiu.

Judecătorii au subliniat că nu este esenţială existenţa unei mărci înregistrate, ci credinţa rezonabil întemeiată a Laurei Laurenţiu că postările sale cu privire la reţetă sunt anterioare celor ale Jamilei.

Laura Laurenţiu a declarat: "M-a deranjat că clipul ei avea exact acelaşi titlu, că imaginea ilustrativă a videoclipului reproducea până şi poziţia imaginii mele ilustrative, că practic promitea acelaşi lucru publicului, publicul era deja în confuzie. Ca aspect, în orice caz e identică, în privinţa ingredientelor folosite, sunt substituite unele grăsimi cu altele. Dacă ar fi menţionat că s-a inspirat de la mine, eu aş fi felicitat-o pentru cât de frumos i-a ieşit."

"Ecler la tavă", despăgubiri de 5.000 de euro

Jamila a solicitat despăgubiri de peste 5.000 de euro, susţinând că imaginea şi onoarea ei au fost afectate. Cu toate acestea, a pierdut la Tribunal, la Curtea de Apel şi, în cele din urmă, la Instanţa Supremă.

Instanţa Supremă a confirmat că Laura Laurenţiu a prezentat reţeta "Ecler la tavă" înaintea Jamilei, iar aceasta din urmă va trebui să plătească cheltuielile de judecată ale rivalei sale, în valoare de 10.000 de lei. Jamila a refuzat să comenteze decizia instanţei. Deşi rămâne singura care a înregistrat marca la OSIM pentru "Eclerul la tavă" asociat cu numele ei, această victorie juridică aparţine acum Laurei Laurenţiu.

 

Comentarii