Reacția PSD la obiceiul ministrului Budăi de a aborda femei noaptea

vineri, 17 februarie 2023, 08:01
3 MIN
 Reacția PSD la obiceiul ministrului Budăi de a aborda femei noaptea

Marius Budăi, ministrul muncii, a provocat două incidente, potrivit mai multor mărturii din PSD pentru Libertatea. În august 2022, la un hotel din Olimp, el a sunat o deputată noaptea, susțin surse concordante din partid. Soțul acesteia a fost nevoit să coboare la recepție pentru a interveni. În ianuarie 2023, la Hotelul Mara din Sinaia, Budăi a avut noi derapaje, tot la adresa unor femei. În ambele cazuri, sursele spun că ministrul consumase alcool.

PSD a trimis în Parlament 37 de femei, iar președinta organizației de femei este chiar șefa directă pe linie de partid a lui Marius Budăi. Doina Federovici, președinte PSD Botoșani, filială din care face parte ministrul muncii, nu a răspuns întrebărilor Libertatea legate de colegul său de partid. 

Singura reprezentantă a partidului în Guvern, Gabriela Firea, nu a putut fi contactată pentru a oferi un comentariu despre scandalul în care este implicat colegul său. Nu au făcut-o nici președintele PSD, Marcel Ciolacu, dar nici alți lideri ai PSD căutați de Libertatea. Aproape toți parlamentarii care au răspuns apelurilor ziarului au ales să spună că nu comentează sau că nu știu despre ce e vorba.  Fostă prefectă a județului Prahova, deputata PSD, Rodica Paraschiv, spune că l-a perceput pe Marius Budăi drept un profesionist.

În schimb, senatoarea PSD de Vaslui, Gabriela Crețu, condamnă acest gen de atitudine.

„Nu știu dacă este adevărat. Dar recunosc în anumite comentarii din articol (n.r. – articolul Libertatea) stereotipuri la care trebuie renunțat. Din păcate, trăim într-o societate care consideră consumul de alcool excesiv o normalitate și, adeseori, o scuză pentru comportamente inacceptabile. Nu este! Sunt colegă cu Marius Budăi. În această calitate, mă simt tristă și regret că își umbrește o activitate politică pe care o apreciam, că își pune în pericol o familie pe care o credeam frumoasă, că dă exemple proaste celorlalți.
Ca femeie, protestez! Îi asigur pe toți bărbații, mai ales pe colegi, că nu ne fac plăcere, niciodată, complimentele deplasate, mesajele sau telefoanele insistente, orice gest care depășește frumoasa camaraderie care ar trebui să fie între noi. În lege, se numește hărțuire! Iar când ei se îmbată, noi, femeile, le vedem doar slăbiciunea! Cum vor să conducă o țară dacă nu se pot conduce pe ei înșiși? I-am citat pe stoici. Este suficient că rareori iau în considerare opiniile femeilor, adeseori extrem de fundamentate, că le ignoră cu grație pozițiile politice. Nicio femeie nu merită înjosirea de a fi hărțuită de un bărbat”, susține Crețu.

Spune că pe Marius Budăi l-ar putea ierta doar în anumite condiții. „Dacă, recunoscând că are el însuși o problemă, ar propune, dezvolta și finanța serios două programe. Primul, referitor la consumul de alcool, celălalt, la hărțuirea la locul de muncă. Mă aștept la niște programe inteligente, nu doar pe hârtie, cu consecințe asupra calității relațiilor dintre femei și bărbați, în familie, la muncă, în societate”, a fost poziția exprimată de senatoarea Crețu, în prima reacție a unei reprezentante PSD în scandalul Budăi.
 

Mai mult, pe libertatea

Comentarii