Realizarea celei de-a treia etape a centurii ocolitoare pluteşte în aer

Dacă fostul ministru al Transporturilor promitea că licitaţiile vor începe luna aceasta, noul ministru le-a programat pentru decembrie.

joi, 23 noiembrie 2017, 02:50
2 MIN
 Realizarea celei de-a treia etape a centurii ocolitoare pluteşte în aer

„Am primit asigurări că se lucrează intens pentru continuarea lucrărilor la Centura ocolitoare a municipiului Iaşi destinată traficului greu (Obiectiv 3 – bd. Poitiers şi str. Trei Fântâni), astfel încât în luna decembrie 2017 să fie lansată procedura de licitaţie pentru faza de proiectare şi execuţie a lucrărilor“, ne-a declarat se­na­torul Vasile Toma, după întrevederea avută la începutul săptămânii cu noul ministru al Transporturilor, Felix Stroe. Amintim că, în răspunsul de acum două luni la o interpelare formulată de deputatul ieşean Costel Alexe, Ministerul Transporturilor – condus pe atunci de Răzvan Cuc – avansa luna noiembrie (în curs) pentru iniţierea licitaţiei.

De altfel, senatorul Toma a adăugat că luna decembrie este un termen optimist, mai ales că întreaga procedură va dura aproximativ un an, poate chiar mai mult, dacă e să luăm în calcul nelipsitele contestaţii. „Parcă suntem blestemaţi, aici, în Moldova, aproape că nu există licitaţie fără contestaţie“, a spus el. Probabil că proiectul de buget pe 2018, care ar urma să fie anunţat la sfârşitul acestei luni, va da un răspuns mai clar, chiar dacă, cu un an în urmă, sumele prevăzute drept credite bugetare pentru acest tronson de drum s-au transformat în credite de angajament care nu s-au materializat până acum. Durata contractului conform documentaţiei de atribuire este de 22 de luni pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor, iar garanţia va fi de 60 de luni, ne-a mai spus senatorul ieşean.

În ceea ce priveşte proiectul de lege, iniţiat şi susţinut (semnat) practic de toţi aleşii ieşeni, privind construirea autostrăzii  Ungheni – Iaşi – Tg. Mureş, e foarte posibil să nu mai intre în dezbaterea plenului Senatului. Termenul de 45 de zile pentru dezbatere va expira săptămâna viitoare şi, în cazul în care va fi adoptat tacit, proiectul va fi dezbătut în Camera Deputaţilor. Totuşi, aşa cum au menţionat şi senatorul Vasile Toma, şi deputatul Petru Movilă, e foarte important că proiectul a obţinut atât avizul Comisiei de buget, cât şi al celei de specia­litate – Transporturi – din Senat. Pe de altă parte, un caz fericit ar fi scoaterea la licitaţie, în februarie 2018, a proiectării şi execuţiei segmentului de autostradă Iaşi – Tg. Neamţ (78 km), care, potrivit spuselor lui Vasile Toma, e mai uşor de realizat (re­lief) şi, deci, mai ieftin de construit. În plus, acest segment rezolvă centurile ocolitoare ale mai multor oraşe (Iaşi, Tg. Frumos, Paş­cani, Tg. Neamţ).

 

 

Comentarii