RECHIZITORIU: Dintr-un ocean de acuzaţii la adresa lui Tinică au rămas câteva picături

miercuri, 13 iunie 2018, 02:01
6 MIN
 RECHIZITORIU: Dintr-un ocean de acuzaţii la adresa lui Tinică au rămas câteva picături
„Ziarul de Iaşi“ prezintă în premieră acuzaţiile reţinute de procurorii DNA în rechizitoriul prin care a fost deferit justiţiei chirurgul Grigore Tinică. Medicul s-a aflat în vizorul anchetatorilor încă din 2011, de-a lungul timpului dosarul fiind instrumentat de patru procurori. La un moment dat, printre suspiciunile procurorilor se numărau presupuse mite de aproximativ 8,5 milioane de lei, însă aceste acuzaţii – care vizau mai mulţi medici de la IBCV, s-au clasat. Managerul Institutului de Boli Cardiovasculare este acuzat de DNA că ar fi fost implicat în plăsmuirea unei proceduri de achiziţie publică ce a vizat realizarea unor lucrări care au avut loc doar pe hârtie. Tinică spune că este nevinovat şi că ceea ce spun procurorii „că nu s-a făcut, s-a făcut“. „Cumva mi-e greu, nu e simplu, câte am făcut eu pentru ţara asta…“, a mai spus Tinică, care s-a arătat nemulţumit de faptul că presa relatează că a fost trimis în judecată.

Medicul chirurg Grigore Tinică şi alţi colegi de-ai săi din conducerea Institutului de Boli Cardiovasculare (IBCV) au intrat în vizorul DNA Iaşi încă din 2011. În rechizitoriu se arată că, la acel moment, existau suspiciuni conform cărora la unitatea sanitară menţionată cei din conducere ar fi „angrenaţi în activităţi de favorizare a unor operatori economici“. DNA Iaşi a verificat, în toţi aceşti ani, mai multe achiziţii şi relaţii contractuale dintre spital şi diverse firme, reţinând posibile fapte de abuz în serviciu în legătură cu o achiziţie din 2010 dintre IBCV şi SC Almar Med SRL, administrată de Gabriel-Nicolaie Ale­xoae, trimis în judecată, zilele trecute, alături de Grigore Tinică şi Victor Fărcăşel, fost director administrativ al IBCV.

Ce susţine DNA

În preambulul acuzaţiilor din rechizitoriu, DNA Iaşi prezintă istoricul unui contract ce are legătură cu cel presupus a fi fost deturnat. Pe 11 ianuarie 2008, în calitate de profesor al UMF Iaşi, Tinică a întocmit o notă de fundamentare pentru care a solicitat alocarea sumei de două milioane de euro pentru dotarea şi tehnologizarea unei săli hibride de chirurgie cardiovasculară de la IBCV. Banii au fost ceruţi de către universitate de la Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului în mai 2008, sala de operaţie hibrid fiind cedată, pentru 30 de ani, către UMF, „strict pentru desfăşurarea activităţii didactice“. Ministerul a alocat banii şi, în septembrie 2008, UMF a elaborat o documentaţie în care se cerea ca firma care urma să câştige să poată furniza şi echipamente medicale de specialitate, dar şi să poată reabilita un spaţiu de 100 de metri pătraţi. O firmă din Bucureşti a fost unic ofertant, aceasta subcontractând o parte din lu­crări. O sumă de 423.095 de lei, repre­zentând lucrări suplimentare, nu a fost acceptată la plată de UMF, deoarece viza lucrări de reabi­litare şi nu putea fi decontată prin proiect.

În mai 2009, atât dotarea, cât şi reabilitarea sălii hibride s-au finalizat, fiind recepţionate de o comisie din care au făcut parte atât Fărcăşel, cât şi Tinică. Pentru că UMF nu şi-a însuşit plata celor 423.000 de lei, procurorii susţin că reprezentanţii legali ai IBCV „au pus în aplicare un plan infracţional pentru procurarea de la Ministerul Sănătăţii“ a sumelor de bani pentru lucrările deja efectuate. Astfel, ar fi fost invocate presupuse lucrări de reparaţii la lucrarea tocmai încheiată, în condiţiile în care aceasta se afla, la acel moment, în ga­ranţie. Fărcăşel ar fi fost cel care a întocmit un referat de necesitate prin care a solicitat fonduri. Procurorii susţin în actul lor de acuzare că acesta avea atribuţiuni delegate de către Tinică. Despre manager, anchetatorii spun care ar fi ştiut în mod „evident“ despre demersul ilegal.

Negociere directă

În 2009, Ministerul Sănătăţii, din motive neprecizate, nu a alocat bani către IBCV. A făcut-o un an mai târziu, când a alocat suma de 407.000 de lei cu destinaţia bugetară „RK bloc operator sala 3 (sala hibrid)“. Fără publicarea unui anunţ de participare, printr-o negociere directă, lucrarea presupusă fictivă a fost atribuită către Almar Med SRL. În doar câteva zile, lucrarea de reabilitare – despre care procurorii spun că a fost fictivă, s-a terminat, fiind recepţionată. Anchetatorii consi­deră că afaceristul Gabriel-Nicolaie Alexoae ar fi fost şi el complice, din acest motiv fiind deferit justiţiei. Garda Financiară a mers la firma câştigătoare la scurt timp după presupusa lucrare, procurorii considerând că documentele adunate atunci ar demonstra că reabilitarea a fost doar pe hârtie. Potrivit unor surse judiciare, cel care a oferit detalii anchetatorilor despre lucrările fictive ar fi fost un diriginte de şantier. 17 martori apropiaţi cazului au fost citaţi de DNA în instanţă, printre aceştia numărându-se şi mai mulţi angajaţi ai IBCV.

În 2016, Guvernul Ro­mâniei, prin Ministerul Sănătăţii, s-a constituit parte civilă în acest dosar, solicitând restituirea celor 407.000 de lei alocaţi în 2010

Ce spune Tinică 

Am reuşit să obţinem puncte de vedere, în cursul zilei de ieri, de la doi dintre cei trei inculpaţi din dosar. Prin intermediul avocatei sale, Laura Damian, am aflat că Victor Fărcăşel nu a recunoscut faptele imputate de DNA. 

Avocatul lui Grigore Tinică, Pavel Abra­ham, nu a răspuns ieri la telefon. Ne-a răspuns însă managerul IBCV, care s-a arătat ne­mulţumit de interesul presei despre acest dosar. Tinică a invocat că nu a primit încă re­chizitoriul.

„Cumva mi-e greu, nu e simplu, câte am făcut eu pentru ţara asta şi am stat şi am dormit în spital nouă ani de zile şi am făcut… Le era (procurorilor – n.r.) simplu să facă o investigaţie să vadă că tot ce scriu acolo că nu s-a făcut, s-a făcut, pur şi simplu s-a făcut şi nu există fapta, dar au întins un dosar şapte ani de zile“, a spus medicul sugerând şi faptul că procurorii au acţionat la comandă.

„Nu se poate aşa ceva. Eu nu ştiu cum să mă apăr, eu ştiu să operez, eu ştiu să fac operaţii, ştiu să tratez oamenii, ştiu mai multe lucruri, dar eu nu ştiu să mă apăr“, a spus, supărat, Tinică. Alexoae nu a putut fi con­tactat până la închiderea ediţiei noastre.

Ce s-a întâmplat cu suspiciunea celor 3.000 de mite

Povestea presupusei lucrări fictive de la sala hibridă a fost doar una dintre suspiciunile pe care, de-a lungul anilor, le-au avut pro­curorii. Surse judiciare au precizat că aceştia au disjuns încă un dosar cu privire la presupuse fapte penale, însă ziarul nu a putut afla, cu exactitate, ce alte persoane sunt vizate în cauza nou formată.

Una dintre presupuse fapte la care procurorii au renunţat a fost cea potrivit căreia „în perioada 01.01.2007-07.03.2012 medicii au condiţionat efectuarea actului medical de primirea de la pacienţi a unor sume de bani totalizând 8.526.301,56 ron. Pentru a ascunde natura reală a sumelor de bani au fost încheiate un număr de 2.979 de contracte de sponsorizare“.

Această acuzaţie, care era imputată mai multor persoane din conducerea unităţii, a fost clasată.

„Am invocat că nu au fost întrunite elementele constitutive ale infracţiunii. Sumele provenind din contractele de sponsorizări au fost evidenţiate în contabilitate, fiind repartizate conform destinaţiei pentru care au fost colectate. Încheierea contrac­telor de donaţii şi sponsorizări a reprezentat voinţa liberă a părţilor“, ne-a explicat avocata Sandra Grădinaru, care l-a apărat pe medicul Eduard Dabija, vizat şi el, la un moment dat, în acest dosar.

Din cauza presupusului prejudiciu provenind din contractele de sponsorizări, în 2012, procurorul Emilian Eva a pus sechestru până la concurenţa sumei de 8,5 milioane de lei pe averea lui Grigore Tinică. Inclusiv o treime din salariul lui Tinică a fost poprit în dreptul sechestrului.

Pe 21 martie 2018, procurorul de caz a schimbat valoarea sechestrului, stabilind suma concurentă la 465.234,48 de lei şi 3.268,14 euro. Alte aspecte vizate de procurori de-a lungul timpului au fost presupuse sponsorizări primite de către medici de la firme farmaceutice, sub paravanul unor presupuse mite, dar şi presupuse nereguli în derularea contractului CC-TIFA.

Din 2011 şi până în prezent, dosarul a fost instrumentat de procurorii Emilian Eva, care a şi demarat investigaţiile, Origel Cotoi (plecat între timp de la DNA), Andreea Oana Nica şi Cristina Chiriac. Rechizitoriul a fost semnat de Chiriac.

Comentarii