Rectorul Universităţii Bucureşti a demisionat din CNATDCU în semn de protest faţă de numirea lui Popa la Educaţie

luni, 29 ianuarie 2018, 18:07
2 MIN
 Rectorul Universităţii Bucureşti a demisionat din CNATDCU în semn de protest faţă de numirea lui Popa la Educaţie

Mircea Dumitru, rectorul Universităţii Bucureşti şi unul dintre puţinii rectori care nu au semnat scrisoarea de susţinere a lui Valentin Popa pentru Ministerul Educaţiei, a demisionat din CNATDCU, potrivit unei postări pe pagina sa de Facebook.

Dumitru anunţă că a demisionat din cauza desemnării ca ministru al Educaţiei în Guvernul Dancila a unui universitar care "suferă dramatice episoade de luptă infantilă cu gramatica de bază a limbii române". Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) este o instituţie esenţială pentru mediul universitar, fiind practic gardianul corectitudinii academice.

Reamintim că 44 de rectori şi-au anunţat public prin scrisori deschise sprijinul faţă de Valentin Popă, în ciuda criticilor societăţii civile faţă de precaritatea limbii române folosite de rectorul Universităţii din Suceava. Iniţial, pe listele de semnături pro-Popa apărea şi numele rectorului UBB Cluj, Ioan Aurel Pop, dar acesta s-a delimitat ulterior de demers.

Mircea Dumitru a fost ministrul Educaţiei în Guvernul Cioloş. Împreună cu rectorii altor patru mari universităţi româneşti, el a pus bazele Consorţiului Universitaria, care are deseori poziţii pro-reformă în educaţie. Consorţiul Universitaria este o contrapondere la Consiliul Naţional al Rectorilor, care reuneşte rectorii universităţilor mai mici.

CNATDCU a primit în ultimii ani o atenţie uriaşă din partea clasei politice, date fiind verdictele de plagiat pe bandă rulantă în cazul unor demnitari de rang înalt precum Gabriel Oprea, Petre Toba, Florentin Pandele.

Instituţia a fost în permanenţă vânată de politicienii anti-reforma. Anul trecut, academicianul Marius Andruh şi-a dat demisia de la conducerea CNATDCU după ce ministrul Educaţiei din Guvernul Grindeanu, Pavel Năstase, a schimbat structura Consiliului General al CNATDCU şi conducerile unor comisii de specialitate. La acel moment, în locul lui Andruh a fost pus în funcţie preşedintele Academiei Romane, Valentin Vlad (care a murit în decembrie anul trecut). (hotnews.ro)

Comentarii