REȚETE: Mucenici moldovenești (sfințișori)

joi, 05 martie 2020, 14:17
1 MIN
 REȚETE: Mucenici moldovenești (sfințișori)

În Moldova, mucenicii sunt copti din aluat extrem de asemanator celui de cozonac si apoi unsi cu miere si nuca.

INGREDIENTE

 1 kg făină
 400 g zahăr
 4 ouă
 100 g margarină
 40 g drojdie
 400 ml lapte
 200 g miere
 200 g nucă măcinată
 50 ml ulei
 esenţe după gust

MOD DE PREPARARE

Din drojdie, 2 linguriţe de zahar, puţin lapte şi puţina faina, luate din ingredientele de mai sus, se face o maia care se lasa la crescut.
Se cerne faina într-un vas, i se face o gaura la mijloc în care se pun maiaua crescuta, 3 oua batute cu un praf de sare, 200 g zahar, laptele, margarina moale şi aromele.
Se framânta aluatul cu mâinile înmuiate în ulei şi se lasa la dospit. Din aluatul crescut se rupe câte o bucata de marimea unui mar din care se fac 2 suluri lungi şi subţiri care se împletesc în forma cifrei 8.
Se lasa sfinţişorii puţin la crescut, se ung cu un ou batut, se aşaza într-o tava unsa cu ulei şi tapetata cu hârtie de copt. Se dau la cuptorul preîncalzit pâna se rumenesc.
Între timp, se fierbe un sirop dintr-un pahar de apa şi restul de zahar. Pentru a ramâne moi, sfinţişorii se trec rapid (1-2 secunde) prin siropul calduţ, imediat ce au fost scoşi din cuptor, apoi se ung cu miere şi se presara cu nuca.

Comentarii