Eveniment

Rezidențiat 2019 – oportunitate în premieră națională pentru candidați

luni, 23 decembrie 2019, 02:50
6 MIN

În data de 8 decembrie 2019 s-a desfășurat examenul național de rezidențiat. Cunoscut ca unul dintre cele mai dificile examene din cariera unui medic în devenire, atât prin complexitatea subiectelor cât și prin concurența ridicată, la acest examen, în anul 2019, au participat 8.876 candidați, dintre care 6.282 pe domeniul Medicină, 1.742 pe domeniul Medicină Dentară și 852 pe domeniul Farmacie. În Iași, numărul candidaților înscriși a fost de 1.528, dintre care 1.087 s-au înscris în domeniul Medicină, 314 în domeniul Medicină Dentară și 127 în domeniul Farmacie.

Ca și în ceilalți ani, nivelul de pregătire al candidaților înscriși la examen a fost ridicat, fapt care se reflectă în rezultatele obținute; astfel, la Medicină punctajul maxim înregistrat a fost 942, iar punctajul minim de promovare (calculat ca 60% din punctajul maxim) a fost de 565; la Medicină Dentară punctajul maxim a fost de 925 și punctajul minim de promovare a fost 555, iar la Farmacie aceleași rezultate au fost 908, respectiv 544.

Conform regulamentului de concurs, toți candidații care obțin un punctaj superior celui minim de promovare sunt considerați admiși, urmând a obține sau nu un loc în specializarea pe care și-o doresc în ordine descrescătoare a punctajelor, în limita locurilor disponibile. În fiecare an lista acestor locuri este destul de restrânsă, ducând la o concurență de 4 – 5 candidați pe loc (spre exemplu, în acest an concurența a fost de 5,14), astfel încât medici bine pregătiți pierd examenul într-un mod nu întotdeauna justificat.

Această situație este una dintre cele care creează dificultăți pe termen lung în sistemul medical din România; astfel, una dintre amenințări este aceea că mulți tineri medici decid să plece din țară, din cauza lipsei infrastructurii adecvate desfășurării actului medical la standarde europene, dar și a dificultăților întâmpinate în evoluția lor profesională – în multe state din Uniunea Europeană examenul de rezidențiat nu este obligatoriu, încadrarea în spitale făcându-se doar pe bază de interviu.

În acest context, la inițiativa vizionară a Doamnei Profesor Univ. Dr. Norina Forna, în data de     11 decembrie 2019 s-a desfășurat la Iași dezbaterea REZIDENȚIATUL ȘI PERSPECTIVA SISTEMULUI MEDICAL DIN ROMÂNIA, coordonată de Colegiul Medicilor Stomatologi Iași, cu participarea Vicepreședintelui Comisiei de Sănătate a Senatului României, dr. Renică Diaconescu.

Protagoniștii principali ai acestei dezbateri au fost studenții și absolvenții candidați din toate cele trei domenii (Medicină, Medicină Dentară și Farmacie), prezenți într-un număr important, și care au fost invitați la un dialog deschis cu cadrele didactice și factorii de decizie din Ministerul Sănătății, pentru a evidenția dificultățile cu care se confruntă în cadrul examenului, în scopul inițierii unor măsuri care să le dea o șansă de ocupare a unui loc în specializarea dorită, atunci când punctajul minim de promovare a fost obținut.

Problemele ridicate de studenți au fost numeroase și foarte pertinente, oferind în fapt radiografia precisă a problemelor din modul de organizare și de derulare a acestui examen; câteva exemple relevante au fost următoarele:
–    examenul de Rezidențiat este obligatoriu pentru obținerea dreptului de liberă practică în medicină doar în România, astfel încât mulți medici tineri preferă să plece în străinătate și să profeseze acolo, pierzându-se astfel o resursă umană înalt calificată, pentru pregătirea căreia statul român a investit timp și bani;

–    în prezent examenul este național; o soluție pentru flexibilizarea sa ar putea fi descentralizarea, astfel încât examenul să fie organizat în centrele universitare regionale (așa cum au existat precedente), cu posibilitatea extinderii numărului de locuri și la nivelul unor spitale din centre neuniversitare, pe baza respectării unui set de criterii de calitate;

–    introducerea formelor de Rezidențiat cu taxă pentru practicienii cu mai mult de 5 ani vechime – care ar diminua semnificativ costurile de la bugetul de stat și ar fi adecvate în special pentru domeniile de Medicină Dentară și Farmacie, care sunt definite de practica 100% privată în România;

–    identificarea unor soluții pentru recunoașterea Rezidențiatului făcut în străinătate (și care în prezent nu este recunoscut în România), dar și pentru introducerea de locuri pentru cetățenii străini din afara Uniunii Europene, care în prezent nu se pot înscrie în România la examenul de Rezidențiat;

–    modernizarea sistemului de pregătire de Rezidențiat după modelul din Marea Britanie, cu introducerea unui trunchi comun de pregătire, de doi ani, pentru toate specializările, urmat ulterior de individualizarea pe specializări medicale separate;

–    introducerea stagiaturii în domeniul medicinii dentare pentru tinerii absolvenți;

–    actualizarea bibliografiei de rezidențiat și elaborarea unor compendii noi, moderne și sintetice, pentru toate cele trei domenii ale examenului;

–    modernizarea procedurii de desfășurare a examenului, care este cronofagă, deoarece constă în completarea manuală a grilelor de concurs, și poate fi înlocuită cu ușurință cu soluții computerizate.

Rezumatul acestor discuții s-a materializat într-un memoriu, care a coagulat întrebările ridicate și soluțiile propuse și  a fost adresat Ministerului Sănătății și Comisiei de Sănătate a Senatului României. Evenimentul organizat și discuțiile inițiate au avut o contribuție importantă la rezoluția adoptată de Minister, de suplimentare în premieră a numărului de locuri cu 2.448, din care 936 pentru domeniul medicină, 1.052 pentru domeniul medicină dentară și 460 pentru farmacie.

De asemenea, ”au fost identificate noi posibilități de pregătire, iar prin ultimele reglementări adoptate de Guvern a fost creat și cadrul legal care să permită formarea unui număr record de rezidenți, atât în spitalele județene, unități medicale private şi unităţi medico – militare. Pentru suplimentarea numărului de locuri au fost luate în calcul toate unitățile de învățământ superior medical acreditate” (comunicatul de presă al Ministerului Sănătății, București, 16.12.2019).

În condițiile unei resurse umană deficitare în sistemul medical, echipa Ministerului Sănătății a îndeplinit primul obiectiv pe care l-a avut stabilit în programul de guvernare. Este prima oară, după 30 de ani, în care au fost asigurate locurile pentru toți cei care au obținut punctajul de trecere. Am suplimentat locuri pentru mai multe specialități, în special cele deficitare, ca de exemplu pediatrie, medicină de urgență, ATI, medicină de familie, epidemiologie etc. Practic am început implementarea primelor măsuri pentru a ține tinerii rezidenți în țară”, a declarat Victor Costache, Ministrul Sănătății.

A fost de asemenea publicat Ordinul nr. 1879 din 16 decembrie 2019 privind aprobarea criteriilor și procedurilor de acreditare și reacreditare a unităților sanitare în care se pot derula programe de rezidențiat, precum și reglementarea unor măsuri necesare aplicării Ordonanței Guvernului nr. 18/2009 privind organizarea și finanțarea rezidențiatului, potrivit căruia directorii de clinici pot  aplica pentru acreditarea clinicilor pentru pregătirea rezidențiatului, conform criteriilor stabilite de prezentul ordin.

Deși absolvenții de medicină dentară și farmacie pot beneficia de liberă practică, nefiind obligatorie specializarea, conform rigorilor europene aceasta este o obligație pe care și-o poate îndeplini orice absolvent, care trebuie să se specializeze pentru a avea o integrare eficientă și competitivă pe piața internațională.

Dezbaterea organizată la Iași, pusă în slujba misiunii nobile pe care o are fiecare practician din aceste domenii, de a performa și de a se specializa, a avut un rol deosebit în racordarea examenului de Rezidențiat la realitățile societății românești actuale, oferind o șansă unică unui număr de 1.450 de candidați, care au fost admiși în Rezidențiat și și-au demarat astfel cariera de medici sub auspicii favorabile.

Comentarii