S-a făcut Jandarmeria ieşeană de râs la Filarmonică? Meloman amendat după ce a admonestat două tinere care se hârjoneau şi deranjau sala la concert

sâmbătă, 05 noiembrie 2022, 02:50
3 MIN
 S-a făcut Jandarmeria ieşeană de râs la Filarmonică? Meloman amendat după ce a admonestat două tinere care se hârjoneau şi deranjau sala la concert

Un meloman a fost amendat pentru că a cerut linişte. Deranjat de hârjoana a doi copii în timpul unui concert al Filarmonicii, acesta a intervenit pentru a-i determina să se astâmpere. S-a ales cu o amendă din partea jandarmilor, culmea, pentru „tulburarea liniştii publice”.

 

Faptele s-au petrecut la începutul lui septembrie anul trecut, când Filarmonica a organizat concertul coral „Don’t stop the music!”, în Amfiteatrul Palas. Abonat de zeci de ani la spectacolele Filarmonicii M.D.C. a mers la concert împreună cu soţia sa. Pe rândul din faţa lor se afla o altă doamnă, venită la concert împreună cu fetiţa sa. Aceasta s-a luat la hârjoană cu o altă fetiţă, nesupravegheată, în timpul primei piese certându-se de la nişte jucării şi trântind scaunul rabatabil. Conform spuselor lui M.D.C., mama fetiţei nu a intervenit în niciun fel pentru a-i linişti pe copii, preferând să umble pe telefon. Hârjoana fetiţelor nu l-a deranjat doar pe M.D.C., ci şi pe alţi spectatori, aceştia cerând linişte.

În prima pauză, bărbatul s-a deplasat spre mama fetiţei, cerându-i să intervină sau să iasă cu copiii în parc, pentru a-i linişti. Demersul nu a avut niciun efect, hârjoana fetelor continuând. După ceva vreme totuşi, fetiţa nesupravegheată, de care M.D.C. aflase că era a unei artiste, a plecat. A ieşit şi mama celeilalte fetiţe, împreună cu aceasta. Melomanul nu a apucat să se bucure însă de concert. După încă câteva piese, în sală au intrat jandarmii, cerându-i să-i însoţească. Ieşeanul a refuzat, precizând că nu cauzase niciun incident şi a rămas în sală. După concert, la ieşire, a fost aşteptat însă de jandarmi, care i-au aplicat o amendă de 1.800 de lei pentru că „a provocat şi a participat efectiv la scandal, ameninţând-o totodată pe mama minorului cu acte de violenţă, provocând indignarea spectatorilor prezenţi la eveniment”. Ieşeanul a protestat, arătând că nu provocase niciun scandal şi nici indignarea spectatorilor. Dimpotrivă, intervenise pentru a cere linişte tocmai pentru că aceasta fusese tulburată deja de cei doi copii. Nu o ameninţase în niciun fel pe mama fetiţei.

Ca urmare, M.D.C. s-a adresat instanţei, cerând anularea amenzii primite. „Agenţii nu au dorit sa asculte în niciun fel argumentele noastre sau să asculte şi pe ceilalţi care au fost deranjaţi. Este cu totul incorect că nu au ţinut cont de reacţia spontană de susţinere a noastră de către pianista concertului care a intervenit văzând că am fost reţinuţi şi a explicat cât de deranjată a fost de zgomotele făcute de către acei copii”, a arătat ieşeanul în plângerea sa. Conform precizărilor sale, jandarmii fuseseră alertaţi prin serviciul 112 şi consemnaseră pur şi simplu situaţia descrisă de apelantă, fără a încerca să lămurească ce se întâmplase de fapt. În faţa instanţei, reprezentanţii Inspectoratului Judeţean de Jandarmi (IJJ) s-au rezumat să afirme că procesul-verbal conseman situaţia de fapt la momentul constatării faptei şi că actul era valabil.

Nu de aceeaşi părere au fost şi magistraţii Judecătoriei. Aceştia au arătat că M.D.C. intervenise în condiţiile în care agenţii de pază nu îşi îndepliniseră obligaţia de a menţine condiţiile propice desfăşurării unui concert al Filarmonicii. Sancţionarea tocmai a acestuia era „absurdă şi ilogică”. „Prezumţia de veridicitate (a procesului-verbal, n.r.) de care vorbeşte agentul constatator ar trebui să opereze exclusiv în ipoteza în care contravenţia a fost constatată personal de către agentul constatator. Situaţia de fapt reţinută în procesul-verbal este relatată de o persoană care a sunat la 112”, au precizat judecătorii. Aceştia au dispus anularea amenzii, atenţionând totodată IJJ cu privire la obligaţiile legale pe care le are, de protejare a cetăţenilor de orice formă de abuz. Sentinţa a fost atacată de IJJ, contestaţia intrând joi pe rolul Curţii de Apel.

Comentarii