De Business

Punem punctul pe știi

S-au ales câştigătorii competiţiei Hacakthonul Challenge Accepted

miercuri, 13 mai 2020, 11:38
3 MIN
 S-au ales câştigătorii competiţiei Hacakthonul Challenge Accepted

Hacakthonul Challenge Accepted, evenimentul cu tradiţie al Şcolii informale de IT, organizat în parteneriat cu Acceleratorul de Business BCR – InnovX & Google Atelierul Digital, a anunţat cele trei proiecte câştigătoare ale maratonului virtual ce s-a desfăşurat exclusiv online în perioada 8-10 mai. Evenimentul a fost dedicat exclusiv soluţiilor software ce pot ajuta în lupta împotriva efectelor pandemiei COVID-19. Mutarea evenimentului în mediul virtual a avut ca efect deschiderea accesului şi pentru cetăţenii străini, astfel încât această ediţie a avut 270 participanţi din 8 ţări.

Juriul, format din specialişti cu vastă experienţă în IT şi reprezentanţi ai organizatorilor, a ales cei 3 câştigători ai competiţiei, care vor beneficia de incubare dintr-un fond total de 10.000 de euro pus la dispoziţie prin Acceleratorul BCR-InnovX.  Pe primul loc a ieşit proiectul “Visual recognition of people with mask”. Scopul aplicaţiei este sprijinirea companiilor în momentul reluării activităţii la birou sau în fabrică, printr-un software ce foloseşte inteligenţa artificială pentru a identifica, în timp real, dacă persoanele dintr-o filmare de tip CCTV poartă sau nu mască. Mai mult decât atât, software-ul poate recunoaşte dacă masca este purtată corect sau nu, cu foarte mare acurateţe, şi poate emite avertismente pentru remedierea situaţiei.

Proiectul “Managing workspaces” s-a clasat pe locul doi. Obiectivul propus a fost ajutarea proprietarilor de birouri (în primă fază) în a-şi restructura spaţiul de lucru conform normelor de siguranţă prevăzute de lege, din punct de vedere al distanţării sociale şi al creării unui mediu ce oferă siguranţă şi încredere angajaţilor. Platforma dezvoltată este uşor de utilizat, automatizând tot procesul, printr-un mix de inteligenţă artificială şi input de date de la persoane avizate.

Pe locul trei s-a situat proiectul “Online platform for volunteers”, propusă de un reprezentant al Asociaţiei “Samariteanul Milostiv” din Suceava. Misiunea lor a fost dezvoltarea unei aplicaţii în care să se centralizeze toate oportunităţile de voluntariat din ţară, de la orice ONG care desfăşoară acţiuni în care implicarea voluntarilor poate fi utilă. Platforma dezvoltată încurajează tinerii să participe activ ca voluntari la diverse acţiuni ale ONG-urilor din România.

"Experienţa Challenge Accepted CODVidHack ne-a demonstrat prin exemple personale autentice că este important să avem încredere în «gândit şi codat în România». Mai departe ne vom ocupa să susţinem o nouă etapă de «implementat şi vândut în România», acest hackathon fiind o continuare a eforturilor depuse în Acceleratorul BCR-InnovX pentru a susţine ecosistemul românesc de start-up-uri. (…) ", a declarat Ana Maria Creţu, Manager Programe Start-up BCR.

“Ne bucurăm să susţinem această iniţiativă şi să contribuim la eforturile pentru reducerea impactului COVID-19. Credem că tehnologia joacă un rol important în găsirea de soluţii practice care vor ajuta la depăşirea provocărilor cu care ne confruntăm. CODVidHack este un prilej bun pentru inovaţie, şi o dovadă că se întâmplă lucruri frumoase în momentul în care oamenii sunt uniţi şi comunităţile vin împreună”, spune Dan Oros, Head of Marketing, Google România.

“E extraordinar că am putut reuni un număr atât de mare de oameni pasionaţi de IT, dornici să lupte împreună împotriva COVID-19. Suntem mândri că am reuşit să spargem barierele impuse de distanţă şi am folosit tehnologia la maximum pentru binele comun. S-a creat o atmosferă şi o sinergie incredibilă, s-a lucrat intens la proiecte cu componenta de AI, machine learning, IoT şi multi-platform”, a declarat Răzvan Voica, co-fondator al Şcolii informale de IT. 

 

Comentarii