S-au schimbat polii de putere din PSD. Cum stă Iaşul: între ei sau pe de-alături?

miercuri, 31 ianuarie 2018, 02:50
3 MIN
 S-au schimbat polii de putere din PSD. Cum stă Iaşul: între ei sau pe de-alături?

Tot mai multe surse de prin preajma partidoiului de la Bucale zic că, odată cu ultima numire de guvern, Dragnea ar fi făcut şi o mişcare radicală în interior: ar fi schimbat efectiv polii de putere ai PSD. Mai concret spus, cică ar fi „vândut“ Multenia şi Oltenia, cele cu care a făcut primele două guverne dar cu care nu i-a prea mers, pe Moldova şi parţial pe Ardeal, cu care zice-se că ar vrea o consolidare a puterii în partid, în condiţiile în care Sudul era nerăbdător să-l debarc, că-l trădase iniţial inclusiv Olguţa. 

Iată cum s-a ales Moldova cu vreo şapte miniştri – Viorel Ştefan de la Galaţi, Ana Birchall susţinută de vasluianul Dumitru Buzatu, rectorul sucevean Popa, analfabetul funcţional de la Neamţ care s-a făcut de baftă în toată ţara Dănuţ Andruşcă de la Economie, băcăuanul Lucian Şova de la Transporturi, şi pluton încheiat cu ieşenii Tudorel Toader şi junele Bogdan Cojocaru de la Comunicaţii, om de-al lui Maricel Popa. În schimb, „baronii din Sud“ îi mai au în guvern pe Paul Stănescu (Olt) şi Olguţa, cea care a schimbat tabăra în ultimul moment, başca Rovana din Dâmboviţa, care e legată de Dragnea mai mult penal. De asemenea, Dragnea a făcut ceva înţelegeri şi în Ardeal, de unde a luat din baronate vreo patru miniştri. cam asta este deci noua arhitectură a PSD, în interior. Are Iaşul de câştigat de aicea, deşi avem acum doi miniştri? Ia’n cetiţi mai jos, ca să vă lămuriţi cum suntem în frunte, dar numărătoarea începe invers!

Cine e mai tare: Măricel sau Felu?

L-am chemat la sfat şi pe amicul Archibald Tănase, om cu doftorat magna cu lăute în sforăraie politică de Bahlui, ca să vedem dacă Iaşul ar putea fructifica această mare oportunitate actuală, de a avea doi meniştri plini în guvern. Chestiune pe care n-a mai avut-o decât pe vremea lui Felu Renechiu Vodă, dacă vă mai amintiţi, când şi Adomniţei şi Chiuariu erau miniştri plini. Atunci, dacă vă amintiţi, Iaşul a tras ceva foloase, mai toate comunele primind bani pentru şcoli, iar noul palat de justiţie tot atunci a demarat. Asta ca să vorbim doar de ce a fost la vedere. Studiind însă actuala conjunctură de aştri politici de deasupra Iaşului, amicul Archie spune că nu e deloc prea optimist, ci dimpotrivă. Căci, dacă atunci cei doi aveau în spate un lider influent, ca Felu, care străgea sfori şi curmeie la guvern direct la premier, acuma cei doi nu au aşa ceva, căci Maricel nu e un mare sforar în partid, cel puţin deocamdată, dar Archie nu-l vede nici pe viitor. Iar din cei doi miniştri ieşeni doar unul e asumat de PSD, şi nici acela cu acces mare la resurse de bani semnificative. Ca urmare, de unde nu-i nici Dumnezeu nu poate cere, darămite Măricel sau noi, ieşenii. Aşa că, scurt pe doi concluzionând, putem spune că degeaba avem doi cai la căruţă, dacă nenea căruţaşul nu are biciuşcă bună, cu împletitură de sârmă şi şfichi de piele, ci doar o vargă de dudău ruptă de pe marginea drumului, başca are sumanul spart iar un cal trage hăis, celălalt cea. Şi doi la mână: oare de ce Dragnea Vodă n-a descălecat şi la iaşi, în turneul lui de susţinere prin Moldova? Întrebăm, nu dăm cu paru’…

**** PONT ****

Materialele de mai sus sunt o parodiere umoristică a realităţilor ieşene şi naţionale, realităţi care sunt tratate la modul cel mai serios în articolele de news ale ediţiei noastre. Orice asemănare cu oameni şi fapte din viaţa reală poate fi, aşadar, pur întâmplătoare.

 

Comentarii