Să facem de Halloween un costum ieftin şi fin

marți, 30 octombrie 2018, 08:00
3 MIN

* Mâine e Halloween, o zi în care mulţi cetăţeni se costumează în diverse creaturi ale întunericului; dacă încă nu v-aţi cumpărat până acum costum de Halloween (s-au pus în vânzare din august, odată cu rechizitele!) nu disperaţi şi nu vă descurajaţi: vă dăm sugestii de costume uşor de făcut şi de purtat!

* Costum de zombi: se găseşte prin toate magazinele second-hand. Ideal ar fi unul de şapte ani, să pară realist, şi ieftin, să vă rămână bani pentru consumaţie. Cu cât consumaţi mai mult, cu atât aveţi mai multe şanse să-l murdăriţi de noroi prin şanţuri, ca să arate ca scos din groapă. Dacă aţi purtat cămaşă albă, dar aţi pătat-o pe piept cu vin roşu, aveţi şi costum de vampir! Costumul de fantomă e şi mai uşor de făcut: sigur aveţi prin şifonier un cearşaf atât de groaznic, încât cerşetorul care umblă după boarfe v-a cerut bani ca să vă scape de el! Dacă a fost ros de molii şi are găuri e mai bine, că prin ele puteţi vedea, să nu vă împiedicaţi; dantelă şi nasturi să nu aibă, că fantomele nu poartă aşa ceva! Dacă n-aveţi cearşaf, puteţi folosi o pătură, că seara de Halloween e răcoroasă. Dacă nu vreţi să vă costumaţi, ci doar să-i speriaţi pe cei care vor veni să să vă sperie, puteţi pretinde că tocmai făceaţi duş şi să le deschideţi în costumul de Adam. Sau de Eva, de la caz la caz.

* Poate că aţi simţit şi voi nevoia unei sărbători româneşti neaoşe care să se bată cu Halloween cam cum se bate Dragobetele cu Valentine's Day, o sărbătoare legată de fantome, strigoi, vampiri, vârcolaci etc. – dacă s-ar putea, una cât mai veche, rămasă de la daci, ca să ne lăudăm că ne-au lăsat nu doar tuneluri pe sub Bucegi şi piramide energetice (mai bine zis, energodacogetice!). Dacă n-avem, facem una pe loc, că nu ideile ne lipsesc: de pildă, sărbătoarea de Dracobete, fratele mai rău al Dragobetelui. Spre deosebire de acesta, care supervizează dragostea românească, Dracobetele bagă zâzanie şi încurajează divorţurile şi căsătoriile din interes. O sărbătoare care ar putea umbri Halloween deja se ţine, în octombrie, prin multe zone: ea se numeşte destul de asemănător, "Hai la vin" (sau "Zilele Recoltei" ori "Sărbătorile Oraşului"). Am mai putea încerca şi alte sărbători purtând denumiri sugestive româneşti: "Seara Răposeniei", în care se fugăresc vecinii cu toporul, "Noaptea de Mortăciune", când, după datină, se tranşează conflictele dintre săteni, sau "Dezgropania", care se ţine în cimitir şi participanţii poartă cazmale sau lopeţi în mâini. Cu prilejul acestor sărbători, se consumă seminţe şi rachiu din bostani.

* Totuşi, avem evenimente care seamănă cu Halloween, din patru în patru / din cinci în cinci ani: alegerile! Seamănă cu Halloween, fiindcă ies morţii din gropi şi încep să bântuie pe la secţiile de votare, plus că toată treaba e, de fapt, o goană după ciolan!

Comentarii