Săptămâna Mare la catolici: momentele principale la catedrala din Iaşi

marți, 12 aprilie 2022, 01:50
2 MIN
 Săptămâna Mare la catolici: momentele principale la catedrala din Iaşi

Creştinii catolici au intrat, de ieri, în Săptămâna Mare, premergătoare sărbătorii Învierii Domnului, iar în această săptămână sunt trei momente importante, marcate de către catolici sub denumirea „triduum pascal”. 

Primul dintre acestea are loc în Joia Sfântă, peste două zile, când de la ora 10.30 are loc Liturghia crismei, când se sfinţesc uleiurile ce vor fi folosite la celebrările din tot anul. La Iaşi vor veni preoţi din toată dieceza, vor sta în jurul episcopului, îşi vor reînnoi jurămintele din ziua hirotonii. Uleiurile care se vor sfinţi sunt inclusiv cele pentru bolnavi, dar şi cele ce vor fi folosite la Botez, la Mir, la hirotonirea preoţilor sau consacrarea altarelor.

Tradiţional, în seara zilei de joi, are loc un moment în care episcopul spală picioarele a 12 ucenici, după modelul Cinei celei de taină, într-un liturghie ce poartă numele Cina Domnului şi care anul acesta va avea loc de la ora 18.00 Următorul moment important este cel al Vinerii Sfinte: o zi de linişte în care Biserica Catolică în ansamblul ei nu celebrează Liturghia. Doar seara are loc o Celebrare a Patimii Domnului, de la ora 18.00, în regim special: altarul nu va avea pe el nici cruce, nici sfeşnice, nici feţe de altar, ci va sta gol.

Sâmbătă nu se va celebra nimic, va fi o zi de meditaţie şi tăcere, iar Noaptea Sfântă va avea loc privegherea în cinstea Domnului. Liturghia din Noaptea Învierii va avea loc la Iaşi de la ora 22.00, iar în duminica Paştelui şi luni, a doua zi de Paşte, vor fi săvârşite cinci liturghii, de la ora 08.00, 09.15, 11.00, 16.00 şi 18.00. Anul acesta, duminică Paştelui celebrată de creştinii catolici coincide cu Duminica Floriilor de la ortodocşi, care urmează să intre în Săptămâna Patimilor de luni, 18 aprilie.

Comentarii