„Șapte zile cu Vasile” – eseul redactat de unul dintre revoluționarii Iașului

luni, 30 decembrie 2019, 11:10
4 MIN
 „Șapte zile cu Vasile” – eseul redactat de unul dintre revoluționarii Iașului

Unul dintre revoluționarii Iașului, Vasile Negru, a redactat un eseu intitulat "Șapte zile cu Vasile", după evenimentele legate de decernarea titlurilor de cetățean de onoare.

Redăm textul său:

ȘAPTE ZILE CU VASILE

12 decembrie 2019

Fratele mă întreabă telefonic dacă șeful asociației de revoluționari la care-i înscris m-a sunat ca să-mi spună să aduc cazierul judiciar cerut de primărie ca să ne confere titlul de cetățeni de onoare ai Iașului la împlinirea a 30 ani de la revoluție.

Nu m-a sunat pentru că nu-s membru al asociației.

Presupun că o să mă sune cineva de la primăria care a înmânat cu ani în urmă câte o plăcuță aniversară tuturor revoluționarilor domiciliați în Iași.

19 decembrie 2019

Ziarul de Iași publică articolul Chirica își face unchiul cetățean de onoare. Pe lista decoraților: nașul unui interlop și un escroc.

Clar e că unchiul i-a dat cândva nepotului ajuns primar un împrumut de 170 000 lei.

21 decembrie 2019

Consiliul Local hotărăște unanim acordarea titlului de cetățean de onoare al Iașului pentru 43 revoluționari înscriși în asociații.

Neînscrișii au fost ignorați.

23 decembrie 2019

Ziarul de Iași publică articolul Prietenul Cordunenilor, de meserie avocat, făcut cetățean de onoare, deși e condamnat.

E trecut pe o listă din care lipsesc revoluționarii neînscriși în asociații.

Trimit un mesaj ziarului, primăriei și unor membri ai consiliului local.

Vorbesc cu doi consilieri și la telefoanele găsite pe portalul primăriei. Spun că o să ridice problema în ședință.

În ziar e și articolul Alexandru Lăzescu: Despre revoluționari și cetățeni de onoare de carton. Ideea de fond e că revoluționarii din 14 decembrie 1989 merită și cei din 22 decembrie 1989 nu merită titlul de cetățean de onoare.

24 decembrie 2019

Ziarul de Iași publică articolul Pictorul Bogdan Bârleanu renunță la titlul de cetățean de onoare: E alăturat de infractori.

Spune în esență că renunță la titlu după Anul Nou pentru că dezonorarea după onorarea în septembrie 2019 prin alăturarea cu mari personalități precum Celibidache, Beligan, Ștefanache, Ilisei e inacceptabilă.

25 decembrie 2019

Aflu de pe internet că drumul pictorului Bârleanu spre deputăția în Marea Adunare Națională i-a fost curmat de revoluție. A obținut apoi doctoratul cu o teză despre tatăl său. În septembrie 2019 a fost onorat și prin alăturarea cu alți cetățeni de onoare precum Ion Iliescu și Adrian Năstase. E dezonorat de lista lui Dorel din decembrie 2019.

28 decembrie 2019

Ziarul de Iași poate dumiri și cititorii că un rost al publicării eseului Șapte zile cu Vasile este revelarea și/sau relevarea banalității că omul devine ce-i mediul în care se naște : nazist, comunist, monarhist, creștin, mahomedan. Absoarbe precum buretele dumnezeul locului. Al României creștin atee în decembrie 1989 i-a spus să nu iasă în stradă pentru că n-o să afle nici în decembrie 2019 ce-o să pățească.

Fiecare Adam primește de la sistem ce nu are la naștere: istorie, știință, vise. I se dă icoană de pupat, spirit de competiție și măr în pom. Îl ia cine poate. Întrecerea probează că vitalitatea de la facerea lumii nu s-a pierdut. O căștigă politicieni, magistrați, bancheri. Decorați sunt și sportivi, pictori, actori, literați. Sau chiar gazetari care au moștenit zece hectare de pământ de la bunicul și tata veterani de război și se miră că dă statul câte un hectar și revoluționarilor din decembrie 1989.

Frământată mental, lista lui Dorel din decembrie 2019 a făcut din toți revoluționarii o pastă omogenă. E un soi de vopsea pentru întreg tabloul uman. Pictorul o poate combina cu țuică de prune făcută din prune : drupe de formă alungită, de culoare vânătă sau gălbuie, cu sâmbure mare. Colorează sugestiv pomi, lăstari și drajoni din livada familiei cu sfinți plecați la binecuvântata hodină în rai.

Eseul Șapte zile cu Vasile arată însă că sfinții ar trebui să fie nemuritori. N-au rost în rai. Firescul lor loc de muncă e în iadul cotidian. Așa pot fi modele pentru toți: înfrânare, pustnicie, stâlpnicie, călugărie. Până când zărește și Dorel amurgul idolilor precum filosoful.

Vasile Negru,
revoluționar,
Iași, 28 decembrie 2019

Comentarii