Sătenii dintr-o comună nemțeană se îndeamnă unul pe altul să incendieze romii din localitate

miercuri, 07 octombrie 2020, 13:13
2 MIN
 Sătenii dintr-o comună nemțeană se îndeamnă unul pe altul să incendieze romii din localitate

Săteni din comuna Borca, județul Neamț, vor să se răzbune pe întreaga comunitate de romi, după ce un adolescent de 16 ani din localitate a fost bătut și tâlhărit de patru tineri romi. Se poate repeta istoria violentă din urmă cu 30 de ani? 

Pe 20 septembrie, într-o zi de duminică, Damian, un adolescent de 16 ani din comuna Borca, județul Neamț, a fost tâlhărit și bătut de patru tineri romi, cu vârste între 17 și 23 de ani. Băiatul, căruia i s-a furat telefonul mobil, s-a ales cu traumatism cranio-cerebral, hematom cranian și contuzie coloana cervicală. Agresorii au fost reținuți chiar a doua zi și trimiși în arest preventiv, pentru 30 de zile.  Dar, pentru unii săteni, intervenția autorităților nu a fost satisfăcătoare. În câteva zile, oamenii au început să discute despre expulzarea romilor din comună sau chiar despre incendierea lor.  ”Trebuie să se ieie singuri și să plece de acolo de unde o venit, de acolo din India.(…) Trebuie expulzați”, a spus un bărbat tânăr într-un live. ”Sincer, eu aș lua 20 de litri de benzină și le-aș da foc ca la șobolani! Să mă ierte Dumnezeu! După care eu personal aș suna la poliție!”, a scris o femeie pe un grup de Facebook.

postările de pe grupul care între timp a ajuns la peste 1.900 de membri și a depășit granițele comunei Borca, având membri din toată țara, includ îndemnuri la violență extremă. Mulți de pe grup vorbesc despre eșecul autorităților de a-i apăra și propun o metodă de tip vigilante: un grup de cetățeni care își fac singuri dreptate, deoarece nu au încredere în instituții.  Postare de pe grupul de Facebook „Și eu pot fi Damian” ”Fără ochii martorilor, câteva picioare și mâinile rupte să vedeți cum se liniștesc sau ne provoacă așa de tare încât să le dăm foc”, a scris cineva. ”Foc, foc, foc”, a mai scris un bărbat. ”Borca avea bărbați vrednici, domnilor bărbați și tați, nu lăsați să intre frica în copiii voștri, dacă nu există primar și poliție, apelați la metode clasice. Astea funcționează”, a scris una dintre moderatoarele grupului. Dar membrii spun că nu sunt rasiști, deși reacționează cu emoticoane de ”love” la postări care propun incendierea sau izgonirea romilor.

Mai mult, pe libertatea.ro

Comentarii