Scăpat din laborator vs transmitere naturală. Care este originea coronavirusului?

joi, 27 mai 2021, 10:22
4 MIN
 Scăpat din laborator vs transmitere naturală. Care este originea coronavirusului?

Este teoria care refuză să moară: Ar fi putut coronavirusul SARS-CoV-2 scăpa din laboratorul de virusologie din Wuhan? Întrebarea va persista atât timp cât misterul privind originea pandemiei rămâne neelucidat și tot mai mulți lideri și experți din întreaga lume cer o investigare mai amănunțită a ipotezei. Iar grupul îi include pe președintele american Joe Biden, dr. Anthony Fauci, directorul Institutului Național de Alergologie și Boli Infecțioase din Statele Unite, și Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății.

Deși investigația de o lună a OMS în China a concluzionat că SARS-CoV-2 cel mai probabil a fost transmis de la animale la oameni – posibil de la fermele de animale sălbatice – echipa organizației internaționale nu a găsit dovezi definitive ale acestui lucru și nici nu a putut exclude complet ipoteza scăpării din laborator a coronavirusului.

Așa că Tedros a declarat în luna martie despre raportul investigației OMS în China că „nu crede că această evaluare a fost suficient de exhaustivă”.

Experți americani printre care dr. Fauci, Robert Redfield – fostul director al Centrului pentru Prevenirea și Combaterea Bolilor (CDC) – și Scott Gottlieb – fostul director al Administrației pentru Medicamente și Alimente (FDA) – au exprimat opinii similare, plusând că ipoteza scăpării din laborator este posibilă.

Iar într-o conferință de presă susținută miercuri, președintele Joe Biden a oferit comunității de informații a SUA un termen de 90 de zile pentru a colecta și analiza dovezile care susțin fiecare dintre cele două scenarii, în speranța de a ajunge la o „concluzie definitivă” privind originea coronavirusului.

Ce se cunoaște până în prezent despre ambele teorii și dovezile cheie care le susțin:

Ipoteza scăpării din laborator

Întrebările privind o asemenea scăpare din laborator se învârt în general în jurul Institutului de Virusologie din Wuhan (IVW), un laborator de biosecuritate unde unii cercetători chinezi studiau coronavirusuri înainte de izbucnirea pandemiei.

Institutul de Virusologie din Wuhan efectua cercetări asupra coronavirusurilor înainte de pandemie

Peter Ben Embarek, unul dintre oamenii de știință care au participat la misiunea OMS ce a vizitat institutul în luna ianuarie, afirmă că speculațiile privind o legătură între acesta și apariția coronavirusului sunt normale, mai ales că IVW s-a mutat într-o nouă locație la începutul lunii decembrie, aceasta aflându-se la doar câțiva kilometri de piața de animale vii din Wuhan.

Primul focar de contagieri cu coronavirusul din Wuhan a fost legat de piața respectivă însă se pare că acesta ar fi fost de fapt doar un eveniment de „super-răspândire”.

„Chiar și angajații din aceste laboratoare ne-au spus că prima lor reacție când au auzit de această nouă boală care a apărut a fost: 'E ceva care vine din laboratoarele noastre'”, declara Embarek în luna martie.

Angajați ai Institutului de Virusologie au prezentat simptome similare COVID-19 în toamna lui 2019

Un raport al serviciilor de informații americane dezvăluit în premieră de Wall Street Journal pe 23 mai a arătat că trei angajați ai IVW s-au îmbolnăvit și au fost internați cu simptome similare COVID-19 cu o lună înainte de primul caz confirmat oficial de autoritățile chineze în Wuhan. Însă incidentul a fost pus pe seama gripei sezoniere și mostrele de sânge prelevate de la angajații IVW în lunile de dinaintea pandemiei au fost toate testate negativ pentru anticorpi împotriva coronavirusurilor (asemenea teste sunt de rutină în rândul angajaților de la laboratoare de biosecuritate).

Embarek afirmă că IVW are un laborator „de ultimă generație”, motiv pentru care investigația OMS a concluzionat că este „extrem de improbabil” ca virusul să fi scăpat de aici.

Însă cercetătorul afirmă de asemenea că „asemenea accidente au loc”. „Avem numeroase exemple din multe țări din lume cu accidente din trecut”, ca de exemplu scăparea virusului SARS din laboratoare din Taiwan, Singapore și Beijing.

Teoria transmiterii de la animale

Echipa OMS a concluzionat după finalizarea investigației din Wuhan că SARS-CoV-2 a sărit „cel mai probabil” de la lilieci la oameni prin intermediul unei gazde intermediare de la o fermă de animale.

Acest tip de transmitere a fost una dintre cele mai acceptate teorii în timpul pandemiei în principal fiindcă 75% din noile boli infecțioase sunt transmise de la animale la om. În plus, codul genetic al coronavirusului este foarte similar cu cel al altor coronavirusuri depistate la lilieci.

OMS a concluzionat că transmiterea de la animal la om este „cea mai probabilă”

Echipa OMS a descoperit că în sudul Chinei oamenii interacționează îndeaproape cu animale ca zibete, nurci, pangolini, iepuri, câini enot la fermele unde acestea sunt crescute și înmulțite în captivitate.

Toate aceste specii pot fi infectate cu noul coronavirusul și orice contact cu un animal infectat sau excrementele acestuia poate permite virusului să sară la om.

Din acest motiv echipa de investigație a OMS a concluzionat că fermele respective ar fi „cea mai probabilă” sursă a coronavirusului.

Aflați amănunte de pe hotnews.ro.

Comentarii