Scenariu de Netflix, confirmat de Putin: Mercenari ruşi, ademeniţi în Belarus de spioni ucraineni şi americani

joi, 27 august 2020, 16:22
2 MIN
 Scenariu de Netflix, confirmat de Putin: Mercenari ruşi, ademeniţi în Belarus de spioni ucraineni şi americani

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi că mercenarii ruşi reţinuţi în Belarus înaintea alegerilor prezidenţiale din 9 august au fost ademeniţi în ţară de o operaţiune comună a serviciilor ​de informaţii ale Ucrainei şi Statelor Unite, transmite Reuters.

Belarusul acuzase bărbaţii reţinuţi că încearcă să destabilizeze ţara înaintea alegerilor, o declaraţie neobişnuită date fiind relaţiile apropiate dintre Minsk şi Moscova. La momentul respectiv Rusia afirmase că bărbaţii erau contractori privaţi care se îndreptau spre o a treia ţară.

„Aceşti oameni, repet, călătoreau să lucreze într-o altă ţară. Au fost ademeniţi acolo şîn Belarusţ, aduşi peste graniţă… A fost o operaţiune a serviciilor de informaţii ucrainene în colaborare cu cele americane”, a declarat la televizor preşedintele Vladimir Putin.

Comunitatea de informaţii a fost uluită de informaţiile potrivit cărora serviciile secrete ucrainene au păcălit 32 de mercenari ruşi acuzaţi de crime de război, membri ai grupului Wagner arestaţi în Belarus, să îşi recunoască faptele, fiind aproape de a-i aduce la Kiev sub pretextul acordării unui contract de securitate.

Informaţia a fost publicată pentru prima oară în media din Ucraina, aceasta susţinând că operaţiunea serviciului de informaţii ucrainean (SBU) a avut scopul de a convinge zeci de mercenari ruşi care au participat la Războiul din Donbas din 2014 între Rusia şi luptători sprijiniţi de Ucraina, să ofere informaţii cu privire la prezenţa lor în regiune.

Întreaga operaţiune ar fi început în urmă cu un an, SBU creând un contract de securitate fals cu scopul de a obţine mărturisiri din partea mercenarilor şi a-i aduce în cele din urmă în Ucraina pentru a fi arestaţi.

 

Comentarii