Şeful CJ Maricel Popa dă cu amândouă mâinile: milioane multe pentru spitale şi alte milioane pentru Aeroport

vineri, 14 decembrie 2018, 02:50
3 MIN
 Şeful CJ Maricel Popa dă cu amândouă mâinile: milioane multe pentru spitale şi alte milioane pentru Aeroport

Preşedintele CJ a prezentat ieri sumele rambursate pentru mai multe investiţii făcute la spitale, SMID şi în alte proiecte. Maricel Popa a dezvăluit şi un necesar, mai mare, pentru iniţierea unor proiecte de extindere a infrastructurii aeroportuare.

Miniştrii Comunicaţiilor din ţările membre UE se vor reuni în februarie 2019 la Iaşi. Două luni mai târziu, vor veni la Iaşi miniştrii Economiei la un summit pe teme de competitivitate. De asemenea, „se discută ca reuniunea JAI – miniştrii Justiţiei, Apărării şi Internelor – să fie la Iaşi“, a anunţat ieri Maricel Popa, preşedintele CJ Iaşi, precizând că vor fi în total 13 acţiuni găzduite aici în cele şase luni în care România va deţine preşedinţia Consiliului Uniunii Europene. Spitalele care au făcut investiţii în unităţile de primire urgenţe recuperează sumele cheltuite pe echipamente, aparatură medicală, lucrări de reabilitare, extindere sau modernizare, a fost următorul subiect abordat de şeful administraţiei judeţului.

El a menţionat un total de 54 de milioane de lei pe care Ministerul Sănătăţii îi va trimite la Iaşi. „Din aceşti bani, 33 de milioane au ajuns deja la noi“, a adăugat Maricel Popa. Aproape 80 la sută din această sumă, respectiv 27 de milioane de lei, va merge la Spitalul de Neurochirurgie. Pentru investiţiile deja făcute la Spitalul „Sf. Maria“ a fost restituită suma de 3,5 milioane de lei, Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon“ a primit 1,2 milioane de lei, iar Spitalul Municipal de Urgenţă Paşcani a recuperat aproape 2 milioane de lei.

Preşedintele CJ a mai spus că, pe parcursul anului, au fost făcute rambursări şi în cadrul proiectelor Axei Strategice Iaşi-Suceava, Muzeului „Sf. Mitropolit Dosoftei“, Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor (11 milioane de lei), Transagropolis, Muzeul „Vasile Pogor“. Maricel Popa a dezvăluit şi următoarele proiecte de investiţii la Aeroport – care urmează să primească votul consilierilor judeţeni, la şedinţa de săptămâna viitoare, ultima din acest an. Astfel, construirea unei bretele (căi de rulare) între pistă şi platforma de staţionare a avioanelor, extinderea acestei platforme de la 5 la 13 locuri, construirea unei căi de acces pentru centrul de mentenanţă al Aerostar şi concesionarea unui teren pentru construirea unei hale cu destinaţia terminal de marfă vor intra, miercuri, în discuţia aleşilor judeţului. Maricel Popa a menţionat şi o sumă pentru investiţiile menţionate, 63 de milioane de lei, bani care, cel mai probabil, vor trebui împrumutaţi.

Profitul aerogării a fost anul trecut de 8 milioane de lei, insuficient pentru susţinerea financiară a proiectelor menţionate. Hala Aerostar mai are nevoie doar de avizul de urbanism de la Primăria Iaşi. Preşedintele CJ crede că în februarie va începe construirea centrului de mentenanţă, iar în septembrie va fi funcţional, „pentru că au încheiat deja contracte“, a precizat el. Maricel Popa a cerut din nou celor de la Primăria Iaşi să preia drumul care duce de la Ciric la Aeroport şi să mai deschidă un drum de acces către Aeroport „pentru că la anul depăşim 1,5 milioane de pasageri“. „Nu ştiu cum vor face accesul pentru Spitalul Regional de Urgenţă dacă nu sunt în stare să facă cei 600 de metri, câţi sunt de la unitatea militară până la terminalul de pasageri. Dacă nu pot, să ni-l predea nouă“, a mai spus şeful CJ. 

 

 

Comentarii