Şoferii care transmit live în timp ce conduc vor rămâne fără permis

sâmbătă, 16 iunie 2018, 01:58
1 MIN
 Şoferii care transmit live în timp ce conduc vor rămâne fără permis

Şoferii care se vor filma şi vor transmite live de pe telefonul mobil în timp ce conduc vor fi sancţionaţi cu suspendarea dreptului de a conduce pentru 90 de zile şi puncte de penalizare.

Aceasta este o propunere legislativă iniţiată de deputatul ieşean Petru Movilă care urmează să intre în dezbaterea Parlamentului. Ea vine la scurt timp după teribilul accident în care un microbuz în care se aflau nouă români s-a izbit violent de un camion pe o şosea din Ungaria. Toţi cei aflaţi la bord şi-au pierdut viaţa. Ulterior, s-a descoperit că şoferul maşinii transmitea imagini pe internet în timp ce conducea cu viteză pe contrasens.

O altă propunere, venită de data aceasta din partea unui membru al Sindicatului Naţional al Poliţiştilor, vizează acceptarea înregistrărilor video, indiferent de sursă, ca probe pentru aplicarea de sancţiuni contravenţionale, mai puţin pentru depăşirea vitezei legale. În prezent, Codul Rutier precizează la articolul 109 că doar poliţistul rutier, prin mijloace tehnice omologate, poate să constate şi să aplice sancţiuni.

Noua prevedere ar urma să aibă câteva elemente clare pentru stabilirea abaterii: cu ajutorul înregistrării „se pot determina cu precizie locul, data şi ora comiterii contravenţiei, precum şi vizionarea cu claritate a plăcuţelor cu numărul de înmatriculare, marca, modelul şi culoarea vehiculului care face obiectul contravenţiei“.

Comentarii