Sondaj: De cine se tem cel mai mult germanii? Donald Trump, cap de listă

vineri, 11 septembrie 2020, 15:08
2 MIN
 Sondaj: De cine se tem cel mai mult germanii? Donald Trump, cap de listă

În pofida pandemiei, germanii sunt optimiști și au mult mai puține temeri decât în ultimii 28 de ani. Acesta este rezultatul surprinzător al unui studiu recent. Preşedintele SUA este unul din motivele de teamă, transmite postul de Radio Deutsche Welle.

Până și cercetătorii au fost surprinși. Ei realizează de 28 de ani încoace anual un studiu despre temerile germanilor. Sondajul este comandat de societatea de asigurări R+V Versicherung. Tocmai în 2020, an marcat major de pandemia de coronavirus, germanii se declară mai puțin temători decât în ultimele aproape trei decenii. Ei poartă în spații publice mască de protecție și se declară prevăzători, dar doar puțini se tem de infectarea cu noul coronavirus. Astfel, indicele temerilor germanilor a scăzut de la 39% la 37%, atingând cel mai redus nivel de la debutul sondajului, în 1992.

„Germanii nu reacționează deloc cu panică la pandemie”, explică Brigitte Römstedt, șefa centrului de informare al R+V. „Multe din temerile populației se reduc.” Oamenii par a avea sentimentul că „avem totul sub control și ne descurcăm”, spune Römstedt în dialog cu DW. Situația este diferită deci de anii trecuți, când germanii se temeau serios de război, terorism, migrație și extremism.

La studiu au participat 2400 de bărbați și femei cu vârste de la 14 ani în sus. Cercetătorii i-au chestionat pe participanți în perioada cuprinsă între începutul lui iunie și sfârșitul lui iulie în legătură cu cele mai mari temeri politice, economice, personale și ecologice ale acestora. Din sondaj a reieșit că pandemia de coronavirus ar provoca populației îngrijorări relativ reduse.

Doar 32% dintre cei întrebați se tem de o boală gravă anul acesta, în plină pandemie. Anul trecut, 35% dintre respondenți spuneau că se tem că s-ar putea îmbolnăvi serios. „De asemenea, doar o treime din participanții la studiu au spus că se tem că s-ar putea infecta ei sau cineva din familiile lor cu coronavirus”, explică experta Römstedt. Un rezultat similar a avut și sondajul ARD-Deutschlandtrend de la începutul acestei luni.

Citeşte mai mult pe g4media.ro

 

Comentarii