Sondaj: un sfert dintre cei care s-au vaccinat au fost convinşi de medicul de familie

sâmbătă, 12 iunie 2021, 01:50
1 MIN
 Sondaj: un sfert dintre cei care s-au vaccinat au fost convinşi de medicul de familie

Medicii care fac parte din Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) au realizat un sondaj pe bază de chestionare care arată că 70% dintre cei care au răspuns au ales să se vaccineze din propria convingere, iar pentru 25,7% a contat consilierea şi sprijinul medicului de familie.

„Rezultate celor 1.016 chestionare completate de către pacienţi care urmau să se vaccineze în perioada 19.05-31.05.2021 în centrele de vaccinare, cabinetele medicilor de familie sau în alte locuri ne dau forţa de a continua lupta împotriva virusului SARS-CoV-2”, se arată în comunicatul SNMF.

La începutul campaniei, doar 55,3% dintre pacienţii care acum au ales să se vaccineze erau convinşi de importanţa şi siguranţa vaccinării, 34,8% aveau îndoieli, 5,9% erau speriaţi şi lipsiţi de informaţii, iar 4,11% erau împotriva vaccinării.

Motivele de îngrijorare au fost generate sau alimentate de informaţiile dintr-o anumită parte a presei (46,6%), social media (31,8%) sau chiar din comunitate (13,8%).

Potrivit SNMF, rezultatele acestui chestionar confirmă rezultatele unor studii mai vechi, care arătau că relaţia pacient-medic de familie este una de încredere reciprocă, pe care pacienţii se bazează.

„Pilonii esenţiali care pot influenţa campania de vaccinare sunt medicul de familie şi comunitatea, reconfigurarea campaniei ţinând cont de aceste rezultate poate fi soluţia pentru asigurarea procentului optim de pacienţi vaccinaţi, stoparea pandemiei şi revenirea la o viaţă normală”, au mai precizat reprezentanţii SNMF.

Comentarii