Spectacol extraordinar cu actori de la Iaşi şi Chişinău în onoarea Regelui Mihai

joi, 27 decembrie 2018, 02:57
2 MIN
 Spectacol extraordinar cu actori de la Iaşi şi Chişinău în onoarea Regelui Mihai

Piesa „Sfatul Ţării“ se va juca pe 30 decembrie, de la ora 19.00, la Teatru³.

Actorii Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri“ din Iaşi şi cei de la Teatrul Naţional „Mihai Eminescu“ din Chişinău au pregătit pentru publicul ieşean un spectacol extraordinar, care se va juca în onoarea Regelui Mihai. Producţia va putea fi urmărită pe data de 30 decembrie, de la ora 19.00, la Teatru³.

Data când se joacă piesa, intitulată „Sfatul Ţării“, aminteşte de data de 30 decembrie 1947, când regele a fost obligat să abdice şi să părăsească ţara, monarhia constituţională fiind astfel înlocuită cu dictatura comunistă.

„Dacă, timp de un mileniu şi mai bine, soarta popoarelor s-a decis în lupte sângeroase, atunci, în 1918, deşi eram în plin război modial, soarta oamenilor născuţi între Prut şi Nistru a fost decisă de votul pro-Unire al celor 86 de deputaţi din Sfatul Ţării, dar şi de o serie de alţi factori care ne-au oferit şansa să facem parte din România Mare. Centenarul, cum era şi firesc, a generat mai multe discuţii, dezbateri şi controverse asupra diverselor aspecte legate de evenimentele istorice: a fost legitimă sau nu instituţia Sfatului Ţării şi votarea Unirii, au fost cumpăraţi sau nu deputaţii, s-a făcut oare Unirea în Parlament, în culoarele diplomatice, sau de către Armata Română? Răspunsurile adesea multiplică îndoielile şi scepticismul care planează asupra trecutului. Dar un singur lucru rămâne cert – Unirea Moldovei dintre Prut şi Nistru cu România a însemnat salvarea a milioane de vieţi şi amânarea „terorii roşii“ cu două decenii“, a menţionat Petru Hadârcă, director general al Teatrului Naţional „Mihai Eminescu“ din Chişinău.

Textul spectacolului a fost realizat de către Mariana Onceanu-Hadârcă şi Cristian Hadji-Culea, documentarea de către Ioana Bujoreanu, regia de către Petru Hadârcă şi Cristian Hadji-Culea, iar scenografia de către Rodica Arghir. Muzica originală a fost compusă de către Vali Boghean, coregrafia a fost realizată de către Dumitru Tanmoşan, iar partea de video design este asigurată de Andrei Cozlac.

Din distribuţie fac parte, de la teatrul ieşean, Haruna Condurache, Oana Sandu, Radu Ghilaş, Radu Homiceanu şi Andrei Sava, iar din Chişinău Ion Mocanu, Anatol Durba­lă, Valentin Zorilă şi Mihai Zubacu.

Spectacolul a fost realizat cu sprijinul Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, în cadrul Programului Centenar. Biletele se pot achiziţiona on-line, de pe site-ul www.eventim.ro, secţiunea Locaţii-Iaşi, dar şi direct, din reţeaua magazinelor partenere: Germanos, Orange, Vodafone, Domo, librăriile Humanitas şi Cărtureşti. Biletele se pot rezerva şi cumpăra şi de la Agenţia Teatrală situată pe bd. Ştefan cel Mare nr.8A.

Comentarii